Реклама / Ads
7| 4318 |12.01.2023 СВЯТ

Новият командващ руските сили в Украйна ген. Герасимов е в санкционния списък на Евросъюза

.
Валерий Герасимов
През април 2014 г., след избухването на конфликта в Източна Украйна , ген. Валерий Герасимов беше включен в санкционния списък на Европейския съюз. През 2016 г. президентът Владимир Путин със закрит указ присвоява Герой на Русия. Според източници на ”Комерсант” той е получил най-високото държавно отличие за организирането на операцията в Сирия.
 

Герасимов Валери Василиевич е роден на 8 септември 1955 г. в Казан. Завършва Казанското висше танково командно училище (1977 г.), Военната академия на бронираните сили на името на Р.Я. Малиновски (1987), Военна академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия (1997).


До 1987 г. командва взвод, рота, батальон в Полша и Далекоизточния военен окръг (ВО), след това ръководи щаба и командва танков полк в Балтийския военен окръг. През 1993–1995 г. е командир на мотострелкова дивизия в Северозападната група войски. През 1997-2010 г. - първи заместник-командващ армията в Московския военен окръг, заместник-командващ, началник на щаба и командир на 58-ма армия в Севернокавказкия военен окръг, началник на щаба на Далекоизточния военен окръг, началник на отдела за бойна подготовка на въоръжените сили на Руската федерация, началник-щаб на Севернокавказкия военен окръг, командващ войските Ленинградски ВО и Московски ВО.


От 2010 г. - заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, от 2012 г. - командир на Централния военен окръг. На 9 ноември 2012 г. е назначен за началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация - първи заместник-министър на отбраната. През същата година става член на Съвета за сигурност на Руската федерация.


Награден е с ордени "Св. Георги" IV и III степен (2015, 2017), "За заслуги към отечеството" IV и III степен с мечове (2002, 2014), "За заслуги към отечеството" I степен (2021), Александър Невски (2020), много медали.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов е назначен за командир на Обединената групировка на силите, участващи в специална военна операция. Това съобщават от Министерството на отбраната.


Валерий Герасимов е армейски генерал, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, първи заместник-министър на отбраната на Руската федерация и член на Съвета за сигурност на Русия от 2012 г. Преди това е командвал войските на Централния военен окръг, още по-рано е бил заместник-началник на Генералния щаб. Удостоен със званието Герой на Руската федерация.

 

Припомняме, че от вчера началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов е назначен за командир на Обединената групировка на силите, участващи в специална военна операция.


Повишаването на нивото на управление на специална военна операция е свързано с разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между родовете и родовете на въоръжените сили, както и подобряване на качеството на всички видове поддръжка и ефективността на командването и управлението на групировките на войските , се казва в съобщението на министерството на отбраната.


И това като че ли е признание за буксуването на специалната операция през изминалите месеци- и при Лапшин, и при Суровикин. Едни коментатори твърдят, че Герасимов е последният ход на Путин за успешно приключване на войната. Други смятат, че танкистът Герасимов сменя космическият Суровикин, защото там, където не е стъпил пехотинец или танкист, територията не се признава за своя. Трети правят паралел с Втората световна война и Жуков. Четвъртиса на мнение, че ако и Герасимов не се справи, автомати като командващи на фронта трябва да прерамчат последователно Шойгу и накрая Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4498 |06.12.2022 Войната в Украйна: Хиляди без ток след руските атаки вчера. Хипотермия грози милиони . 1| 3714 |24.11.2022 Киев: Руските атаки по инфраструктурата на атомните централи може да доведе до ядрена катастрофа . 0| 10930 |25.02.2022 Солидарност: Литва, Латвия и Естония изхвърлят руските стоки от супермаркетите си . 1| 3351 |17.11.2021 Полша обвини офицери от беларуските служби в участие в атаката по границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads