Реклама / Ads
51| 23815 |13.06.2024 СВЯТ

Новите санкции на САЩ пронизаха в сърцето валутната търговия в Русия

.
Новите санкции на САЩ, наложени в сряда, спряха търговията с долари и евро на Московската борса, най-старата и важна платформа за валутна търговия в Русия. Именно неговите данни бяха използвани досега от Централната банка за определяне на официалните обменни курсове на долара, еврото и юана. Банката на Русия реагира панически и незабавно промени дефиницията на официалните курсове.
 

Сега те ще се определят въз основа на банковите отчети и резултатите от извънборсовата търговия. Наблюдателите не изключват, че в резултат на това в Русия може да се появят два обменни курса на рублата, което е доста объркващо. Министерството на финансите на САЩ в сряда следобед разшири списъците си със санкции, за да включи повече от 30 души и 200 юридически лица, включително Московската борса и Националния клирингов център. Почти веднага след публикуването на списъците със санкции Московската борса обяви, че от четвъртък спира търговията с долари и евро. Транзакциите с щатски долари и евро ще продължат да се извършват на извънборсовия пазар, съобщиха от Централната банка на Русия.

 

Компаниите и гражданите, според изявление на Централната банка, ще могат да продължат да купуват и продават долари и евро чрез руски банки. Централната банка също така обеща да държи всички пари в долари и евро в банкови сметки. За да определи официалните обменни курсове на долара и еврото спрямо рублата, Централната банка, според регулатора, „ще използва банкови отчети и информация, получена от цифрови платформи за извънборсова търговия“.Прекратяването на търговията с евро и долари на борсата ще доведе до появата на паралелни курсове, каза пред агенцията икономистът Дмитрий Потапенко. „Черният пазар беше, е и ще бъде и най-вероятно спекулантите ще повишат обменния курс“, смята експертът. Според него, на фона на прекратяването на обменните операции с долари и евро, за руснаците ще стане още по-трудно да ги купуват, защото обменният курс ше скочи значително.

 

Анализаторът на Finam FG Александър Потавин по-рано предупреди за подобна заплаха. „Прозрачността на транзакциите, извършвани там, ще бъде поставена под въпрос, както и възможността за манипулиране на валутния курс, така че е възможно в страната да се появят няколко обменни курса на долара и евро: официалният, курсовете на индивидуалните банките и валутния курс на черния пазар“, смята експертът.

 

Русия няма да остави без отговор агресивните действия на САЩ, закани се пред ТАСС говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Припомняме, че през ноември миналата година Съединените щати наложиха санкции срещу борсата в Санкт Петербург, която беше основната платформа за търговия с чуждестранни акции в Русия.

Това доведе до спиране на сделките с чужди ценни книжа. Борсата в Санкт Петербург и досега не може да се съвземе. Курсът на долара спрямо рублата на черно скочи многократно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5855 |12.06.2024 Руското настъпление закъса почти на всички фронтове . 6| 25133 |11.06.2024 Австрийците спират България за Шенген, но печелят у нас с ваканционно евро . 0| 3611 |11.06.2024 Белгийският крал Филип започна срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни . 2| 3705 |10.06.2024 Премиерът на Белгия подаде оставка след като партията му загуби изборите за ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads