Реклама / Ads
13| 6281 |17.04.2014 СВЯТ

Обама: Не искаме нова война

.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви преди началото на днешните преговори в Женева, че на САЩ не им трябва нова война."Нека да изчакаме какво ще постигне дипломацията. На нас не ни трябва нова война. Това, което искаме да осигурим, е Украйна да има нормални отношения със своите съседи ... без това да зависи от Русия, от САЩ, или от някоя друга държава."
 

Днес се очаква да се проведе среща в Женева между представители на САЩ, ЕС, Украйна и Русия относно ситуацията в Източна Украйна.

Ситуацията в източните части на Украйна все още е неспокойна. Американските власти призоваха своите граждани да не пътуват в Крим, Харков, Донецк и Луганск, които се смятат за горещите точки на сепаратистките настроения.
През изминалата нощ бяха ранени най-малко десет души, след като неизвестни активисти нападнаха поделение на украинската армия в град Мариупол. След размяна на изстрели, войниците успяха да отбият щурма. При стрелбата са нанесени щети на околни жилищни сгради. Местни медии съобщават, че има четирима загинали. Според експерти, атаката е била ръководена от руското разузнаване.

По-рано вечерта близо 300 поддръжници на референдума за определяне на статута на региона проведоха митинг пред сградата на Донецката областна държавна администрация. Участниците в акцията са се събрали от страната на централния вход на сградата.

Сепаратистите в украинското селище Пчелкин, което се намира в близост до Краматорск, пуснаха украинските войници, които бяха блокирали по-рано, да си вървят, предаде УНН. Близо 500 военнослужещите бяха принудени да предадат оръжието си, след което се отправиха към Днепропетровск.

Те увериха, че по време на блокадата не е имало сблъсъци с местните жители и хората дори са им носили храна и вода.

Вече втора поредна седмица сградата на областната администрация на Донецк е завзета и барикадирана, а хората, под чийто контрол се намира, настояват за автономия от Киев и референдум.

Охраната в центъра на града тази нощ беше затегната, защото хората смятат, че тепърва областта ще стане арена на сблъсък между украински и руски части, които се струпват в региона през последните дни.

Освен с барикади, хората пазят завзетите сгради и с други препятствия - торби с пясък, опънати жици и бодлива тел.

Освен продължаващото напрежение в десетки населени места в района, в Донецк тази вечер се очакват и два паралелни митинга - проруски и проукраински.

Междувременно, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин намекна, че преговорите за Украйна в Женева може и да не се състоят, ако украинската власт употреби сила спрямо сепаратистите.

Същевременно, Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в международната организация, заяви, че наблюдателната мисия на ООН трябва да продължи своята работа в Украйна, за да установи дали наистина Русия се опитва да дестабилизира ситуацията и да анексира части от украинската територия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7238 |27.03.2014 Обама: Няма да гоним Русия с оръжие . 2| 5378 |24.03.2014 Турция не е бананова република, предупреди Ердоган социалните мрежи . 30| 7091 |18.03.2014 Владимир Путин: Не искаме да делим Украйна . 51| 9674 |14.03.2014 Горбачов предрече нова Студена война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads