Реклама / Ads
0| 9644 |09.09.2022 СВЯТ

Около 10 000 руски войници са обкръжени в Украйна

.
В хода на мащабна офанзива украинската армия освободи град Балклея в Харковска област. Украинското настъпление доведе до възможност за обкръжение на руска грипуровка от над 10 000 войници, заемаща територията от Купянск до Славянск в Досецка област, съобщиха украинските медии.
 

Ситуацията й се усложнява и от скоростта на придвижване на украинските части - за три дни те освободиха широк фронт от Чугуев до Балаклея. "Украинската армия освободи 20 населени места и се придвижи на 50 км в Харковска област", съобщи началникът на главното оперативно управление на украинския Генщаб Алексей Громов. "Освободени са над 1000 кв км украинска земя за седмица", каза украинският президент Володимир Зеленски. Руски резерви, способни да спрат настъплението, не се появиха.


На 5 септември украинските войски пробиха руската отбрана, съставена основно от мобилизирани от донецките "републики" и резервисти от Русия. Това беше направено от мащабни сили, като за първи път от началото на войната преобладаваше техника, доставена от Запада и Източна Европа. Пробивът бе в няколко направления.


.

На 7 септември украинските войски достигнаха до друго важно кръстовище - Шевченково. Възможно е там да е пристигнала и друга украинска групировка - от страна на град Чугуев. Не е известно дали е превзето самото Шевченково.


На 8 септември руските войски напуснаха Балаклея и там влязоха украинските, които издигнаха флага си над сградата на местната администрация.


Над 10 000 руски войници са заплашени от оперативно обкръжение. Не е ясно разполага ли руската армия с резерви, за да избегне подобен сценарий. Досега укранското настъпление протича почти без съпротива, за разлика от аналогичното настъпление на украинците край Херсон в края на август.

 

Украинската армия е отвоювала от руските сили десетки села и градове, обяви в поредното си обръщение президентът Володимир Зеленски.


.

Според руската страна украинските съобщения за контранастъпление не отговарят на истината и са само начин да бъдат получени още оръжия от Запада.

 

Украински военни съобщиха за нови успехи на контанастъплението срещу руските сили в поречието на Южен Буг и в Харковска област. На някои участъци украинските сили са напреднали с десетки километри, освободени са повече от 20 села и градове.

Президентът Володимир Зеленски публикува в социалните мрежи видеозапис, на който украинската армия твърди, че си е върнала контрола над град Балаклея в Харковска област. Военен докладва на президента за отвоюването на Балаклея.

 

"Флагът на Украйна се вее над свободен украински град под свободно украинско небе", отговоря на записа Зеленски, който във вечерното си обръщение заяви:

"В рамките на отбранителните операции нашите герои вече са освободили десетки населени места. Общо от 1 септември са освободени повече от 1000 кв. км от нашата територия, всички държавни дейности са насочени към нуждите на фронта и защитата на нашия народ".

 

Назначените от Русия власти в превзетата от нея част от Харковска област обаче твърдят, че Балаклея остава под техен контрол.

 

Не може да става дума за никакъв пробив на украинските сили и за никакво контранастъпление, каза руският постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя. Той нарече тези съобщения пропаганда "с цел да бъдат изпросени нови оръжия от Запада". Освен това споделянето с цялата световна общественост на планове за настъпление противоречи на принципите на военната стратегия, отбеляза Небензя.

 

Украйна се намира в "преломен" момент, коментира в Киев държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън. Той обяви заеми и грантове от американското правителство в размер на 1 милиард долара, за закупуване на американско оръжие. Други 1 милиард и 200 милиона долара по същата програма Вашингтон предоставя на 18 държави, застрашени от руската агресия. Сред тях е и България.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3061 |22.08.2022 Около две трети от германците са недоволни от работата на Олаф Шолц . 0| 6286 |14.08.2022 Гонят руският посланик в Черна гора . 0| 3277 |10.08.2022 Китай обяви край на военните учения около Тайван . 0| 5718 |29.07.2022 Руски войски превзеха АЕЦ „Чернобил“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads