Реклама / Ads
3| 3312 |13.09.2021 СВЯТ

ООН се опитва да набави 600 млн. долара помощ за Афганистан

.
Антонио Гутериш Източник: БГНЕС
ООН се опитва да набави 600 милиона долара помощ за Афганистан и предупреди, че страната е изправена пред мащабна хуманитарна криза. На конференция в Женева Световната организация търси средства за да покрие острата нужда на милиони афганистанци от храна, лекарства, здравни услуги, чиста вода и санитарни материали.
 

Замразената международна помощ след силовото идване на талибаните на власт изправи пред колапс здравната система на Афганистан.

 

Около 3 и половина милиона са вече афганистанците, които са вътрешни мигранти. Една трета от парите, които търси ООН, са за Световната организация по прехраната. И до идването на талибаните половината от 18-те милиона жители на Афганистан зависеха от помощи. Според ООН сега техният брой ще се увеличи заради жестоката суша, липсата на налични пари в населението и недостига на храни.

 

"Афганистанският народ е изправен пред най-опасния си час и международната общност трябва да го подкрепи. Нека сме наясно - тази конференция не е просто за това какво ще дадем на афганистанците, а за това, какво им дължим", заяви Антонио Гутериш - генерален секретар на ООН.

 

Страната внася почти 100 процента от медицинските материали и лекарства, които консумира, но средствата и доставките от Световната банка и Световната здравна организация са замразени като средство за натиск над талибаните. Един от здравните центрове в Кабул, приемал преди месец средно 400 случая на ден, сега изнемогва.

 

Голяма част от лекарите - жени и медицинските сестри са предпочели да си останат вкъщи или да напуснат страната заради идването на талибаните. Някои обаче са останали.

 

Съединените щати обещаха нови 64 милиона долара за Афганистан. Китай и Пакистан вече оказват помощ.

 

Международното летището в Кабул днес поднови полетите за чужбина за първи път след идването на талибаните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4895 |08.09.2021 Руският министър на извънредните ситуации загина, опитвайки се да спаси оператор . 3| 3730 |01.09.2021 Путин: Вашингтон се опитваше да внедри своите стандарти в Афганистан, но резултатът беше само трагедия . 2| 3780 |05.07.2021 Поискаха 70 млн. долара откуп след мащабната кибератака в САЩ . 0| 3655 |30.06.2021 Глобиха Fox News с 1 млн. долара за сексуален тормоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads