Реклама / Ads
4| 8248 |23.12.2017 СВЯТ

Върховен комисар на ООН: Шокиран съм, израелските сили убиха човек с ампутирани крайници

.
Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин заяви във вторник, че е бил ”наистина шокиран” от убийството на човек с ампутирани крайници в инвалидна количка, от израелските сили за сигурност в близост до оградата между Газа и Израел миналия петък.
 

Това се отбелязва в доклад на говорителят на Върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил. Ето какво още посочва той за положението в две горещи зони на света-Газа и Йемен:

 

"Фактите, събрани досега от моя персонал в Газа, сочат, че въоръжената сила, използвана срещу Ибрахим Абу Турия са била прекомерна", каза Зайд. "Международният закон за правата на човека строго регламентира използването на сила в контекста на протести и демонстрации. Смъртоносната употреба на огнестрелни оръжия трябва да се прилага само като последна възможност, когато е строго неизбежна, за да се защити живота. Въпреки това, доколкото можем да видим, няма нищо, което да предполага, че Ибрахим Абу Турия е представлявал непосредствена заплаха от смърт или сериозна травма, когато е бил убит. Като се има предвид тежката му нетрудоспособност, което би трябвало да е очевидно за онези, които го застреляха, убийството му е неразбираемо - наистина шокиращо и безразсъдно действие.

 

Жертви в Йемен

 

От март 2015 г. до 14 декември нашата служба документира общо 5558 убити и 9 065 ранени. Изразяваме дълбока загриженост от неотдавнашното нарастване на броя на цивилните жертви в Йемен, в резултат на интензивни въздушни удари от управляваната от Саудитска коалиция, след убийството на бившия президент Али Абдула Салех в Санаа на 4 декември.

 

Нашата служба в Йемен потвърди, че 136 цивилни и неучастващи в бойните действия лица са били убити, а 87 са били ранени в резултат на въздушни удари в губернаторски провинции Санаа, Саада, Ал Хъдхадха и Тайз в периода от 6 до 16 декември.

 

Сред инцидентите, които успяхме да проверим, четирима цивилни бяха убити, а други четирима бяха ранени на 9 декември, когато Коалицията нанесе въздушни удари по сградата на телевизиония канал - Qanat Al Yemen, който е под контрола на "Хути"  от септември 2014 г.

 

Най-малко седем цивилни бяха убити, когато от въздуха бе поразена болница в Ал Хъдхадда на 10 декември. Съобщава се, че военни превозни средства на "Хути" са били в непосредствена близост до болницата по време на въздушните удари.

 

Коалицията нанесе седем въздушни удара на 13 декември, които засегнаха военна полиция в района Шауб на Сана. Въз основа на информацията, събрана от службата ни в Йемен, въздушните удари поразяват сградата на затвора, а след това и прилежащият район на затвора (двора на затвора – Б. Пр.), убивайки най-малко 45 души и ранявайки 53 души. Всички жертви са задържани лица, принадлежащи към лоялните сили на съпротивата на президента Абд-Рабу Мансур Хади.

 

На 16 декември една жена и девет деца, които се завърнали вкъщи от сватбено тържество, са загинали в резултат на в въздушни удари на Коалицията в района на Хариб ал Карамиш в Марибската губернаторски район. Освен това току-що проверихме доклади, че на 15 декември са били убити 20 цивилни граждани, включително 14 деца, а четири деца са ранени, когато бе унищожена селска къща в квартал Al Khawkhah на управителния съвет на Al Hudaydah.

 

Настояваме всички страни в конфликта да спазват задълженията си съгласно международното хуманитарно право, включително задължението им да спазват принципите на разграничаване, пропорционалност и предпазливост. Те трябва да предприемат всички възможни предпазни мерки, за да избягват и във всички случаи да свеждат до минимум жертвите сред цивилни лица.

 Нашата служба също така е много обезпокоена от съобщениятa за неотдавнашни нарушения от страна на "Хути" срещу членове на политическата партия на Салех - Общия народен конгрес – GPC,  а именно  нападения и произволни задържания.

 

На 3 декември силите, свързани с "Хути", взривиха бомби около къщата на член на GPC в губернаторски район Хаджа, убивайки четирима души и ранявайки се четирима. На 5 декември друга къща, за която се твърди, че принадлежи на член на GPC, е бомбардирана от Houthis, също в Хаджа.

 

Има също така непотвърдени доклади за убийства и задържане на лица, съпричастни към GPC. Обаче проверката на тези доклади от нашата служба е невъзможна, тъй като свидетелите се опасяват от възможно отмъщение от страна на "Хути".

 

Превод: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4259 |09.12.2017 В Русия убиха трима, готвели множество атентати в Ставропол . 9| 5195 |26.11.2017 Непълнолетни братя изнасилиха и убиха 77 годишна жена . 0| 4333 |06.11.2017 Хиляди птици убиха в сливенско заради птичи грип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads