Реклама / Ads
0| 4348 |14.10.2015 СВЯТ

Палестина мисли за излизане от мирното споразумение с Израел

.
Израелското правителство е виновно за напрежението, Палестина иска преговори 5+1 и проучва как да прекрати ангажиментите си по мирните споразумения от Осло.
 

 Д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина у нас, даде пресконферениця в София, на която обяви, че страната му проучва как да прекрати ангажиментите си по мирните споразумения от Осло, пише Нюз. бг.

 

Ние подписахме с Израел споразумения за мир, беше поставен таван до 1999 г. те да бъдат приложени на практика. И до този момент обаче Израел отказва да признае държавата ни. Решихме да спрем да спазваме споразуменията, ако и Израел го прави, обясни посланикът.

 

Стана ясно, че в момента има политическа комисия, която проучва как да бъдат приложени тези намерения, като до седмица ще се вземе окончателното решение в какво ще се състои прекъсването на ангажиментите от Осло.

 

Ал Мадбух се оплака от непрекъснати нахлувания на еврейски заселници, и то въоръжени, в палестински свети места, като порица и действията на окупацията, накърняващи правата на палестинците. Йерусалим е градът на мира, убеден е посланикът.

 

Сегашното надигане в Палестина не е организирано от някоя палестинска организация, това са младежи, прекарали целия си живот в период на окупация, увери Ал Мадбух.

Той разказа, че в окупираните от Израел територии по всеки подозрителен трябва да бъде открит огън по разпореждане на израелската полиция, което било престъпление. На място са ликвидирани вече няколко палестински младежи и девойки заради тази разпоредба, до вчера общият им брой бил 24, изтъкна дипломатът.

Цялата отговорност се носи от израелското правителство, както и тази за ескалацията от последните дни, уверен е той.

 

Няма да се върнем към такива преговори, като онези, водени досега. Съгласни сме на разширени, многостранни международни преговори, като например формулата 5+1 от преговорите с Иран. Настояваме ООН да осигури закрила за нашия народ, обяви той.

 

По думите му, е редно и ЕС да изпълни собствените си решения, съдържащи начини за бойкотиране на износа от окупираните от Израел територии. Палестинците призовават европейските държави, които не са признали още Палестина, да го направят.

 

Опасяваме се, че ще се премине от ликвидирането на отделни хора към масово избиване на палестинци. Заселниците се движат въоръжени в окупираните територии. Това правителство е най-крайното от всички израелски кабинети досега, с настоящия му начин на мислене преговорите няма как да са успешни, загрижен е Ал Мадбух.

 

Стана ясно, че той разполага с три досиета с различни частни случаи на фрапиращи престъпления на Израел, които ще бъдат предадени в Международния съд, след като са завършени.

 

Надяваме се в ООН България да се върне в позициите си към подкрепа справедливата борба на един народ за независимост, направи връзка и с родината ни посланикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4740 |24.09.2015 Президентът на Палестина се маха от политиката . 2| 4477 |14.08.2015 Варуфакис мисли да се откаже от депутатския пост . 0| 4815 |08.07.2015 Юнкер не изключва излизане на Гърция от еврозоната . 0| 6596 |26.06.2015 Ватикана и Палестина с историческо споразумение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads