Реклама / Ads
6| 4318 |21.04.2015 СВЯТ

ЕК планира операция срещу трафикантите на бежанци от Африка

.
Европейските министри на външните и вътрешните работи одобриха в понеделник спешен план от 10 точки за спиране на вълната от имигранти, пресичащи Средиземно море след последната трагична загуба на човешки живот. Приетите мерки целят да засилят действията на Европейската комисия в две направления – контрол и спасителни операции.
 
Планът ще бъде представен в четвъртък на държавните и правителствени ръководители на ЕС на извънредната им среща на върха в Брюксел, която бе свикана след поредното корабокрушение край бреговете на Либия вчера, предаде АФП.

Върховният комисариат на ООН за бежанците потвърди, че при корабокрушението край бреговете на Либия в неделя са загинали 800 души. Голямата част от тях са били сирийци, еритрейци и сомалийци.

Планът на ЕС предвижда увеличаване на средствата на агенция Фронтекс, включително чрез удвояването на ресурсите за операцията й за морско наблюдение "Тритон", съобщиха дипломатически източници.

Ще бъде въведена нова програма за бързо връщане на нелегалните имигранти, предвиждат се и системни усилия за задържане и унищожаване на плавателните съдове на трафикантите. Европейците искат също да се заемат с трафикантите, като започнат системна операция за залавяне и  за залавяне и унищожаване на
използваните от тях кораби, се казва в изявление на ЕК.

Различните европейски институции ще си съдействат повече за установяване на начините на действие на трафикантите и за проследяване на приходите им. Европейският съюз ще работи повече със страните около Либия, в някои държави ще бъдат изпратени офицери за свръзка, които ще събират на място информация за миграционните вълни.

"Има широк консенсус за необходимостта от борба с трафикантите на хора. На второ място, договорихме се за нуждата да засилим усилията за спасяване на мигрантите, пристигащи по море. Третият аспект е необходимостта да споделим отговорността вътре в Европейския съюз по отношение на разселването на бежанците", обясни след срещата на министрите Федерика Могерини.

За съвместните операции, които осъществяват в момента страните от Евросъюза на територията на Средиземно море, ще има повече пари, персонал и техника, а зоната на действие на тези операции ще бъде разширена в посока Северна Африка. В момента наблюдателната операция "Тритон" обхваща само европейските териториални води.

Ще се обмислят планове за спешно пренасочване на бежанците и търсещите убежище, както и за прехвърляне на определен брой от тях в други страни-членки – идеята е това да става на доброволен принцип. В Италия и Гърция ще бъдат изпратени екипи на европейската дипломатическа служба, които да помагат при обработката на документите за бежански статут, а страните-членки ще вземат и събират в бази данни пръстови отпечатъци от всички мигранти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4302 |02.01.2015 Италия подготвя нова морска спасителна операция . 2| 6282 |06.09.2013 НАТО без участие във военна операция в Сирия . 13| 7287 |29.08.2013 Обама: Операцията срещу Сирия ще бъде кратка . 0| 5242 |03.05.2013 Царнаеви планирали атентата за 4-ти юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads