Реклама / Ads
3| 6281 |27.01.2014 СВЯТ

Плашат с Чернобил 2 в Украйна !

.
Спецслужбите в Украйна предупреждават за възможни бомбени нападения срещу атомни централи заради много анонимни заплахи, съобщиха украински медии. Министърът на енергетиката заяви, че всички централи са приведени на специален режим на охрана.
 

"Последните събития в държавата доведоха до напрежение в обществото в резултат на незаконните действия на отделни радикално настроени организации и граждани. Заедно с проявите на екстремизъм зачестяват и анонимните заплахи за хидроелектростанции, а също така за обекти на атомната енергетика, чиято повреда може да доведе до особено тежки последици за населението на Украйна и съседни страни. Събитията, които стават около обектите на националната система на енергетиката, създават заплаха за сигурността в страната и за нейното функциониране, а също така и за живота и здравето на хората, се казва в съобщение, поместено на страницата на СБУ (Службата за сигурност на Украйна.)

Службата предупреждава, че може да има изземване, унищожаване или повреждане на предмети, които имат голяма икономическа стойност или значение за отбраната, с цел да се отслаби държавата, да се наруши обществената сигурност, да се сплаши населението и да се въздейства върху вземането на решения от държавните или местните власти, предвидени в чл.113 (диверсия) и чл.258 (терористичен акт) в Наказателния кодекс на Украйна, за извършването на които законът предвижда наказание лишаване от свобода до 15 години, се казва още в съобщението на службата.

В Украйна функционират 4 атомни електроцентрали с общо 125 енергоблока. На украинска територия е и най-голямата мощност в Европа - Запорожската АЕЦ, с обща мощност от 6 хил. мегавата. Заплахите припомниха и кошмара от катастрофата в Чернобилската централа (също в Украйна) през 1986 г.
По рано милицията заяви, че се готви въоръжена провокация, в резултат на която се появи още една жертва на огнестрелно оръжие.  В  Киев недалеч от общежитията, в които живеят бойците от «Беркут», е бил намерен застрелян старши сержант от отдела за държавната служба за охрана на районното управление на милицията.

Украинската министърка на правосъдието Елена Лукаш заплаши протестиращите срещу правителството, окупирали сградата на министерството, че ще обяви извънредно положение, ако те не напуснат.

Министерството е било завзето в нощта срещу понеделник без съпротива. В него имало само трима охранители. Протестиращите обясниха, че това министерство е ненужно, защото законите, които прилага, са репресивни.

Сградата на Темида стана поредната, завзета от демонстрантите. В края на миналата седмица бяха превзети министерствата на земеделието и на енергетиката. Бунтовете и окупирането на общински здания се разпространи в цяла Украйна. Атаки имаше дори в източните райони на страната, които се смятат за по-тясно свързани с Русия и където президентът Янукович се ползва с подкрепа.

Ситуацията в страната се усложни след смъртта на 4-ма активисти. Бунтовете са разгоряха още, след като опозиционният лидер Арсений Яценюк отхвърли предложението на Янукович да го назначи за премиер. За днес е предвидено извънредно заседание на парламента, в което се очаква да бъде обсъдена евентуална оставка на правителството. Опозицията обяви, че е готова да продължи преговорите, но че търпението на протестиращите има граници.

Вчера през деня сградите на министерствата на правосъдието и на енергетиката бяха освободени и започнаха да работят. Демонстрантите обаче предупредиха, че ако някои от исканията не бъдат приети на заседанието на Радата днес, те отново ще завземат министерството на правосъдието.

Вчера мъж на 55 г. се обеси на металната конструкция на новогодишната елха на площад "Независимост" в Киев. Тялото е изпратено за съдебна експертиза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6329 |27.01.2014 Протестиращи в Украйна завзеха Министерството на правосъдието . 1| 5828 |26.01.2014 Лидери на опозицията в Украйна отказаха високи постове (Видео) . 8| 8024 |23.01.2014 Украйна на ръба на гражданска война, днес е срокът за оставка на кабинета (на живо) . 3| 8287 |22.01.2014 Гражданска война в Украйна ?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads