Реклама / Ads
10| 7678 |06.12.2013 СВЯТ

Почина Нелсън Мандела

.
Нелсън Мандела
Първият тъмнокож президент на Република Южна Африка (преди Южноафриканска Република) и иконата на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст, съобщи Би Би Си.
 

Близо три месеца през лятото Мандела беше в болница заради инфекция на белите дробове. От септември се лекуваше в дома си в Йоханесбург. Първоначално състоянието му беше тежко, но стабилно. В последно време обаче започна да се влошава. Информацията беше съобщена в телевизионно обръщение от настоящия президент Джейкъб Зума.
 

„Нацията ни загуби най-великия си син. Смирението, отдадеността му и неговата хуманност заслужиха любовта ни", каза Зума. Нелсън Мандела беше президент на Южна Африка от 1994 до 1999 г., след като прекара 27 години в затвора. През 1993 г. той получи и Нобеловата награда за мир.
 

Той е носител на повече от 250 награди, сред които и българския орден „Стара планина" през 2009 г. Мандела ще бъде погребан с военни почести, но датата още не е известна. Зума съобщи, че националният флаг в цялата страна ще бъде свален на половина до погребението.

 

След официалното потвърждение на новината за смъртта на южноафриканския лидер светът изказа съболезнованията си, събра ги Стандарт нюз. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Нелсън Мандела гигант на справедливостта и обикновено човешко вдъхновение. „Мандела показа, че е възможно в нашия свят и вътре у всеки от нас, ако вярваме, как да мечтаем и работим в името на справедливостта и човечеството", каза той. Президентът на САЩ Барак Обама почете Нелсън Мандела като „дълбоко добър" човек, който „взе историята в свои ръце и огъна арката на моралната вселена към справедливост". Обама съобщи, че ще отпътува за РЮА за погребението му.

„Заедно с народа на ЮАР ние в Германия се в траур за Нелсън Мандела. Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу подтисничеството на неговия народ и победата над апартейда", се казва в изявлението на германския канцлер Ангела Меркел.
 

Британският принц Уилям нарече смъртта на Нелсън Мандела „изключително тъжна и трагична", веднага след като присъства на премиерата в Лондон на филм за живота на бореца срещу апартейда. Президентът на Бразилия Дилма Русеф почете паметта на Нелсън Мандела, посочвайки го като пример за борещите за справедливост и мир и го определи като най-великия лидер на 20-ти век.
 

„Светът изгуби велик лидер, който промени лицето на историята. Нелсън Мандела беше борец за човешки права, който остави своя белег във войната срещу дискриминацията и расизма", се казва в изявлението на израелския президент Шимон Перес.
 

Премиерът на Индия Манмохан Сингх нарече починалият тази нощ бивш президент на ЮАР Нелсън Мандела „истински пазител", който ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения и след смъртта си. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в четвъртък тридневен траур. Венецуелският президент нарича Мандела лидер на сражаващите се народи.
 

Президентът на Китай Си Дзинпин изрази дълбока скръб и съболезнования към южноафриканския си колега Джейкъб Зума във връзка със смъртта на бившия президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7964 |20.10.2013 Почина Йованка, вдовицата на Тито . 0| 5877 |05.07.2013 Мандела във вегетативно състояние . 0| 6012 |27.06.2013 Мандела е на животоподдържащи системи . 13| 6868 |06.03.2013 Почина Уго Чавес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads