Реклама / Ads
0| 4639 |20.06.2010 СВЯТ

Поляците избират президент

.
Очакват се близо 30 милиона поляци да упражнят правото си на глас в предсрочните президенски избори, които се провеждат днес, съобщава РИА Новости.
 

Повече от 25 000 избирателни секции в цялата страна отвориха врати точно в 7.00 часа българско време и ще затворят с приключване на изборния ден в 20.00 часа местно време.

От националната избирателна комисия припомниха, че в деня на изборите „е забранено да се организират срещи, събрания, митинги, речи, да бъдат раздавани листовки и всякакви други агитационни материали.

Припомняме, предсрочните избори се провеждат, тъй като президентът на Полша Лех Качински загина на 10 април при авиокатастрофа край Смоленск. На борда са пътували 96 души, от които 88 членове на делегацията, придружаваща президента Качински. Поста на временно изпълняващ длъжността президент пое Бронислав Коморовски.

Полските избиратели са изправени пред оспорван избор за президент между умерения консерватор Бронислав Коморовски и Ярослав Качински, брат близнак на загиналия президент Лех Качински.

В последната седмица подкрепата за Ярослав Качински рязко се увеличи и според най-новото проучване на TNS OBOP той вече изостава само с 2 процентни пункта от своя съперник, съобщи "Ройтерс".

Според последното социологическо проучване за Бронислав Коморовски от Либералната партия „Гражданска платформа" ще гласуват 44% от избирателите, за лидерът на консервативната партия „Право и справедливост" Ярослав Качински - 29%.

Третата позиция е отредена за най-младия кандидат - 36-годишният лидер на демократичната левица Гжегож Напералски съответно с 13%.

Останалите кандидати получават по - малко от 3% от гласовете на избирателите.

Коморовски е от листата на управляващата партия "Гражданска платформа", приближен на центристкия премиер Доналд Туск и изпълнява длъжността президент на Полша след смъртта на Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа в руския град Смоленск в началото на април.

В борбата за президентския пост в Полша участват 10 кандидати, които се стремят да спечелят симпатиите на избирателите.

Първите неофициални резултати от гласуването ще бъдат известни веднага след като избирателните комисии бъдат затворени в 20.00 ч. местно време.

Очаква се Централната избирателна комисия да обяви резултатите от гласуването в понеделник - 21 юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4678 |16.05.2010 Нападнаха кортежа на йеменския президент . 1| 5286 |26.04.2010 Ярослав Качински ще участва в президентските избори . 0| 5949 |15.04.2010 Полският президентски самолет е направил само един опит да кацне . 0| 4660 |10.03.2010 Крадат трупа на кипърския президент, хващат ги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads