Реклама / Ads
1| 5060 |10.04.2010 СВЯТ

Полша и Русия в национален траур след смъртта на Качински

.
Русия обявява 12 април - понеделник, за ден на национален траур, в Полша цяла седмица националните знамена ще бъдат наполовина свалени.
 

Руският президент Дмитрий Медведев обяви ден на траур в страната в обръщение към полския народ във връзка с трагедията, при която загина президентът Качиниски и 88-членна полска делегация. От името на руския народ изразявам най-дълбоките и искрени съболезнования на полския народ, чувство на състрадание и подкрепа на роднините и близките на загиналите, заяви Медведев. Аз и всички граждани на Русия сме потресени от страшната трагедия, заявява още руският държавен глава.
През нези дни ние заедно провеждахме помените в Катин, заедно скърбяхме за жертвите на тоталитарните времена, отбелязва още Дмитрий Медведев. По думите му, Лех Качински е долетял в Русия, за да почете лично паметта на загиналите полски офицери - и като президент, и като гражданин на своята страна. Всички руснаци са с вас в скръбта и траура, допълва Медведев. Обещавам, подчертава той, всички обстоятелства около тази трагедия да бъдат разследвани най-подробно и в тясна връзка с полската страна.

В Полша беше обявен 7-дневен национален траур във връзка с гибелта на държавния глава Лех Качински. Припомняме, освен Качински и съпругата му Мария, в разбилия се президентски самолет е била и 88-членна делегация от видни полски политици, военни, финансисти и интелектуалци. Всички държавни флагове в Полша са свалени наполовина, в столицата Варшава, както и в много други градове се събират шокирани поляци за почитане паметта на загиналите. Полският премиер Туск събра спешно кабинета на заседание. От своя страна полският футболен съюз отмени всички срещи във вътрешното първенство за неопределено време. Правомощията на загиналия президент се приемат по Конституция от председателят на долната камара на парламента, който трябва да обяви датата за изборите за нов държавен глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5163 |09.04.2010 Обама разчиства пътя на Русия към ядрено господство . 1| 5050 |08.04.2010 САЩ и Русия заедно срещу ядреното оръжие . 2| 5102 |06.04.2010 Русия не иска изненади с ПРО . 6| 6744 |30.03.2010 Москва в траур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads