Реклама / Ads
8| 5164 |09.04.2010 СВЯТ

Обама разчиства пътя на Русия към ядрено господство

.
Договорът между САЩ и Русия за контрол над ядрените оръжия бледнее пред споразуменията сключени по време на "студената война", когато рисковете са били значително по-големи, коментира изданието Уошингтън Таймс.
 

Мнозина наричат това споразумение СТАРТ-2, въпреки че договор с това название е бил подписан през януари 1993 г. Споразумението СТАРТ-3 е било съгласувано по време на правителството на Клинтън, а през 2002 е подписан договор СОРТ за ограничаване на стратегическите нападателни потенциали
Администрацията на Обама превъзнася мащаба на оръжейните съкращения, игнорирайки по-съществените усилия на предишното правителство. При Буш САЩ демонтираха 4 000 ядрени глави, докато според новото споразумение страната се ангажира да демонтира само 550. Буш се приближи до илюзорното видение на Обама за свят без ядрено оръжие значително по-близо, отколкото самият Обама.
Администрацията на Обама допусна голяма грешка, като обяви своята нова ядрена стратегия дни преди подписването на договора. Сенаторите ще имат основателни опасения за това как ще се прилага договорът, особено като се има предвид фактът, че промяната в стратегията дойде след като договорът бе съгласуван.
САЩ обещават да съкратят своя арсенал от бойни глави, както и да не модернизират ядрените сили на страната. Това дава възможност на Русия да поднесе стратегическа технологична изненада, както направи Съветският съюз през 70-те години на миналия век. Тогава преговорите за ограничаване на стратегическите оръжия (SALT I) не ограничаваха ракетите с повече от една, самостоятелно насочвани, бойни глави, донякъде защото САЩ смятаха, че имат преимущество в тази технология. Но Съветският съюз изненада Америка, като бързо разработи превъзхождащи американските ракети и в рамките на 5 години споразумението се превърна в стратегическа пречка, укрепваща ядреното превъзходство на Москва.
Според новия договор само САЩ обещаха да замразят своите технологии, което разчиства пътя на Русия към ядрено господство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5050 |08.04.2010 САЩ и Русия заедно срещу ядреното оръжие . 2| 5103 |06.04.2010 Русия не иска изненади с ПРО . 13| 5380 |29.03.2010 Русия ще се бори до край с тероризма . 2| 5154 |28.03.2010 Обама пристигна в Афганистан изненадващо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads