Реклама / Ads
1| 5041 |08.04.2010 СВЯТ

САЩ и Русия заедно срещу ядреното оръжие

.
Обама и Медведев подписаха исторически договор Източник: Reuters
Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев подписаха новия договор за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия, известен като СТАРТ-2, съобщи Ройтерс.
 
Съгласно споразумението двете страни ще намалят арсенала си с около 30% през следващите 7 години.

Веднага след подписването на договора двамата направиха изявления.
Американският държавен глава благодари на руския си колега Медведев за сътрудничеството, обръщайки се към него с думите „приятел и партньор".

Този ден показва решителността на САЩ и Русия - двете държави, които притежават около 90% от ядреното оръжие в света - да преследват отговорно глобално лидерство, заяви президентът Барак Обама след подписването.
Американският президент изрази надежда, че договорът, който е от глобално значение, ще бъде ратифициран до края на годината.

По време на пресконференцията Барак Обама изрази надежда, че подписването на договора СТАРТ ще даде тласък за обсъждане с Москва и на въпроси за намаляване на тактически оръжия.

Напълно съм съгласен с думите на колегата Обама с оглед на това, че в тази зала преди няколко минути се случи едно историческо събитие, започна речта си руският президент Дмитрий Медведев.

Най-важното е, че няма някой печеливш, няма и губещ. Това решение е двойна победа, изтъкна Медведев.
Руският президент изрази и безпокойство от „иранския ядрен проблем" и заяви, че Съветът за сигурност към ООН трябва да преразгледа позицията си.

След подписването на спорзаумението Медведев заяви, че очаква американската страна да договори компромисно решение за плановете си за противоракетен щит с елементи в Европа.

Както бе обявено от Москва по-рано тази седмица, веднага след церемонията Русия обнародва едностранна декларация относно противоракетната отбрана на САЩ.

В нея се казва: "Договорът между Руската федерация и САЩ за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, подписан в Прага, може да действа и да бъде жизнеспособен единствено в условия, когато няма качествено и количествено увеличаване на възможностите на ПРО системата на САЩ.
Следователно, изключителните обстоятелства, посочени в член 14 на договора, включват и такова увеличаване на възможностите на ПРО системата на САЩ, при което възниква заплаха за потенциала на ядрените сили на Руската федерация".

Според говорителя на Белия дом Робърт Гибс Конгресът на САЩ ще одобри договора със значително мнозинство, но това ще стане до края на годината.

Гибс уточни, че съдържанието и протоколите на подписания документ ще бъдат публикувани в Интернет по-късно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5076 |06.04.2010 Русия не иска изненади с ПРО . 13| 5355 |29.03.2010 Русия ще се бори до край с тероризма . 18| 7196 |22.03.2010 България в съюз с Русия, Молдова и Румъния обединени . 1| 5589 |15.03.2010 Русия се отказа да обединява "Набуко" и "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads