Реклама / Ads
2| 4770 |23.11.2016 СВЯТ

ЕС прие резолюция срещу руската пропаганда

.
За да се противопоставят на кампаниите срещу ЕС, депутатите предлагат засилване на малкото специално звено за ”стратегически комуникации”, повече инвестиране в повишаване на информираността, в онлайн и местните медии, в разследваща журналистика и информационна грамотност.
 

Проекторезолюцията е предложена от полската евродепутатка Анна Елжета Фотиго. Фотиго е член на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост", оглавявана от Ярослав Качински. Тя е от Европейските консерватори и реформисти.

 

"Дадена ми беше задача да опиша пропагандата на държавни и недържавни актьори. Свидетели сме на много преобразования в това. По отношение на Руската Федерация сега ситуацията е ясна. След анексирането на Крим и агресията в източната част на Украйна много държави са напълно наясно с руската дезинформация и манипулация", каза докладчикът.

 

"Този доклад, по време на подготвянето му, също беше обект на враждебна пропаганда", добави тя.

 

Резолюцията подчертава необходимостта ЕС да се бори с пропагандата и дезинформационната кампания на държави като Русия и недържавни актьори като ДАЕШ ("Ислямска държава"), "Ал Кайда" и други терористични групировки.

 

В текста на резолюцията се допълва, че враждебната пропаганда срещу ЕС и страните членки е с цел изкривяване на истината, провокиране на съмнение, разделение в ЕС и сред северноамериканските партньори, дискредитиране на институциите на ЕС и подклаждане на страх и несигурност сред гражданите на съюза.

 

Евродепутатите предупреждават, че Кремъл води пропагандна война срещу ЕС от анексирането на Крим и води хибридна война в Донбас. Те подчертават, че "руското правителство използва широк набор от инструменти, такива като институти (...), многоезични телевизионни канали (например Russia Today), псевдоновинарски агенции и мултимедийни платформи (например Sputnik) (...), социални медии и интернет тролове, за да предизвикват демократичните ценности, да разделят ЕС, да събират вътрешна подкрепа и да създават възприятието за провалени държави сред източни съседи на ЕС".

 

В резолюцията също се подчертава, че "Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС", както и крайнодесни партии и популистки сили.

 

Депутатите подчертават още, че ЕС и гражданите на съюза са голяма мишена на ДАЕШ. Те призовават страните членки да работят по-тясно за защита на обществата от радикализация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4641 |19.11.2016 Хиляди протестират в Полша срещу реформите в образованието . 0| 4587 |29.10.2016 ФБР поднови разследването срещу Хилъри Клинтън за имейлите . 0| 3977 |28.10.2016 ООН излезе с резолюция за забрана на ядреното оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads