Реклама / Ads
3| 5383 |25.01.2012 СВЯТ

ЕК прогнозира умерена рецесия за Европа

.
Европейската комисия очаква умерена рецесия в Европа през първите шест месеца на годината. Това заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Франс прес.
 

  

Той каза това след срещата на министрите на финансите от Европейския съюз днес в Брюксел.

 

Оли Рен приветства успокоението на финансовите пазари на фона на европейската дългова криза.

 

Европейският комисар призова испанското правителство да спази ангажимента си да намали наполовина бюджетния си дефицит тази година.


Важно е да се спазят бюджетните цели в Испания", изтъкна той пред журналисти, като припомни и обещанието на Мадрид да либерализира пазара на труда, за да намали безработицата.

 

На фона на преобладаващите песимистични прогнози за икономическия ръст на Европа през 2012 г. днес компанията за финансова информация "Маркит" (Markit) прогнозира, че Европа може да избегне рецесията.

 

Европейската икономическа активност неочаквано се е повишила през януари, вдъхвайки надежда, че затъналият в дългова криза евросъюз може да избегне рецесия, сочи проучване на компанията.

 

Предварителният индекс на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI) на "Маркит" се е повишил от 48,3 пункта през декември на 50,4 пункта, което е най-високото равнище от четири месеца.

 

Индексът се повишава за трети пореден месец, което е сигнал, че равнището на свиване може да е достигнало връхната си точка през октомври и че връщането към рецесия може да бъде избегнато, посочи главният икономист на компанията Крис Уилямсън.

 

Равнище на индекса под 50 пункта е признак за свиване, а над 50 пункта е сигнал за растеж.

Икономистите предвиждаха индексът да достигне 48,5 пункта.

 

От "Маркит" подчертават, че подобрението да индекса се дължи на стабилното представяне на двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция.

 

По-голяма част от другите икономики във валутния съюз обаче тенденцията към понижение остава трайна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6531 |16.01.2012 Европа е без бъдеще, ако Германия и Франция не се договорят? . 2| 6021 |14.01.2012 Меркел: Пътят пред Европа е дълъг . 3| 5907 |05.01.2012 Ураганен вятър блъска Европа . 0| 6171 |16.12.2011 Силна буря връхлетя Западна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads