Реклама / Ads
0| 3664 |12.04.2022 СВЯТ

Протести и масов глад: Шри Ланка фалира

.
Източник: БГНЕС
Шри Ланка фалира заради външен дълг от 51 милиарда долара след най-тежката икономическа криза в историята на страната. Азиатската държава е измъчвана от остър и тежък недостиг на храна и гориво, тъй като е изправена пред ежедневни прекъсвания на тока.
 

През последните няколко седмици общественото недоволство ескалира с опити за нападение в домовете на членове на администрацията, като силите за сигурност разпръскват протестиращите със сълзотворен газ и гумени куршуми.

 

Министерството на финансите заяви, че преди да получи финансова помощ от Международния валутен фонд, Шри Ланка обявява фалит по всички външни задължения, включително заеми от чужди държави. Това е стъпка, която подчертава кризата, пред която е изправено правителство, което се бори да овладее растящата инфлация, мащабни протести и потенциално надвиснала хуманитарна катастрофа на остров от 22 милиона души.

 

Въпреки, че съобщението бележи първото неизпълнение на Шри Ланка от нейната независимост през 1948 г., този ход все повече се очаква от международните пазари, особено през последните месеци, тъй като страната се бореше да внася горива, храни и дори лекарства, защото валутните й резерви намаляваха. От крайбрежната столица Коломбо до централните планини, десетки хиляди ядосани протестиращи излязоха на улиците в продължение на седмици, за да поискат оставката на президента Готабая Раджапакса, чието семейство поддържаше желязна хватка над политиката на острова през голяма част от миналото десетилетие.

 

Правителството на Раджапакса, водено от Готабая Раджапакса и брат му, премиерът Махинда Раджапакса, ще търси спасителна помощ от Международния валутен фонд на среща във Вашингтон, насрочена за следващата седмица. Икономическият екип, наскоро пренастроен под нарастващия обществен натиск, заяви, че предприема стъпки, включително повишаване на лихвените проценти и девалвиране на шриланкската рупия, за да убеди международните кредитори, че Шри Ланка ще може да възобнови плащанията, ако се даде време да овладее икономическия срив. .

 

Външният дълг на Шри Ланка възлиза на 51 милиарда долара и има около 7 милиарда долара плащания, дължими тази година. Много международни икономисти, включително тези от МВФ, призоваха Шри Ланка да преговаря с кредиторите си - включително Азиатската банка за развитие, Япония, Китай и частни собственици като BlackRock - за спиране на плащанията и приоритет на стабилизирането на страната.

 

„Ефектите от пандемията Covid-19 и последиците от военните действия в Украйна дотолкова подкопаха фискалната позиция на Шри Ланка, че продължаването на нормалните задължения за обслужване стана невъзможно“, се казва в изявление на финансовото министерство, цитирано от Washington Post.

 

Правителството предприе извънредни стъпки в опит да избегне прибягването до тези мерки, но сега е очевидно, че всяко по-нататъшно забавяне рискува да нанесе трайни щети на икономиката на Шри Ланка.

 

Муртаза Джаферджи, ръководител на независимия мозъчен тръст Advocata в Коломбо, каза, че правителството на Раджапакса е било „отричано“ от години, тъй като икономиката на страната намалява.

 

Раджапакса обяви рязко намаляване на данъците – обещание, направено по време на кампанията му през 2019 г. – докато търговският дефицит на Шри Ланка спадна през последните години, тъй като туризмът, важен източник на чуждестранна валута, се изпари по време на пандемията на коронавирус . Тъй като доларовите резерви на Шри Ланка пресъхнаха и инфлацията започна да хапе, жителите поеха тежестта на 30-процентното увеличение на цените на храните и опашките на бензиностанциите, които продължават с часове всеки ден. През последните дни някои официални лица предупредиха за възможността от масов глад.

 

Хората на Шри Ланка „се жертваха, докато напълно изчерпахме резервите и трябваше да направим това“, каза Джаферджи. „Хората са в ужасно състояние“.

 

Единствената утеха, добави Джаферджи, беше, че Раджапакса наскоро назначи „по-решителен икономически екип, който буквално хвърля кухненската мивка върху проблема“.

 

Раджапакса, чийто по-малък брат Базил преди беше министър на финансите, разтърси кабинета си на 4 април и назначи трима обучени икономисти в консултативен екип по икономиката три дни по-късно. Правителството също така наскоро обяви стъпки като рязко повишаване на лихвените проценти и намаляване на държавните разходи.

 

В интервю преди да стане ясна, че ще замени брата на Раджапакса, Али Сабри каза, че не вярва, че Шри Ланка ще се сблъска с масов недостиг на храна и лекарства и че правителството води преговори с многостранни институции, включително Световната здравна организация, както и съседни страни като Индия, относно спешни доставки в случай на криза.

 

„В ничий интерес не е положението на Шри Ланка да се влошава допълнително“, каза той.

 

И все пак ходовете на правителството през последните дни не успокоиха опозиционните политици, които настояват за отнемане на президентските правомощия на Раджапакса или той и членовете на семейството му, които поддържат мнозинството поддръжници в парламента, напълно да напуснат политическата сцена. Безизходицата доведе до несигурност относно това кой може да ръководи Шри Ланка в бъдеще, което може да разтревожи международните кредитори в момент, когато Шри Ланка се стреми да проектира стабилност, казват политически и икономически наблюдатели.

 

В телевизионно обръщение в понеделник вечерта Махинда Раджапакса, лидер номер 2 в страната, призова гражданите да останат „търпеливи“ и каза, че семейството му е готово да „понесе“ яростта на обществото. Известен като силен човек, който като президент през 2009 г. сложи край на продължила десетилетия гражданска война чрез безмилостно смазване на етническо тамилско сепаратистко движение, Махинда Раджапакса не сигнализира за никакво намерение да се оттегли, но прозвуча толерантно, тъй като обеща, че ще да не предприема репресии срещу протестиращите, стига да не „тормозят” неговите сили за сигурност.

 

„Не забравяйте, че днес ходите по улиците без страх от потисничество, докато протестирате, защото тези герои от войната жертваха живота си, за да спасят тази страна за вас“, каза той, докато призова гражданите да се приберат у дома. „Приятели, всяка секунда, в която протестирате по улиците, страната ни губи възможности да получи потенциални долари“.

 

Не е ясно дали посланието му ще има ефект. В продължение на дни протестиращите лагеруваха денонощно пред офиса на президента в центъра на Коломбо, скандирайки и държайки плакати с искане семейството на Раджапакса да се „прибере у дома“ и да върне парите, за които се твърди, че са откраднали на хората в Шри Ланка.

 

В събота крайбрежието се изпълни с предимно градски професионалисти, които изразиха разочарованието си. Сред протестиращите беше 64-годишният Рей Антъни, който каза, че едва успява да оцелее със 100 долара на месец, сервирайки чай в технологична компания, преди да загуби работата си миналата година.

 

Тъй като цените на храните скочиха до небето, той се отказа от мисълта да яде месо и кокосови орехи. Тъй като цените на горивата се повишиха, той се отказа да готви с газ и вместо това търси дърва за огрев.

 

„Преди кризата можех да се справя“, каза той. "Днес съм изгубен“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5792 |23.02.2022 По примера на Канада: Американските шофьори на камиони се готвят за протести . 1| 3659 |17.02.2022 Канада: Полицията отправи ултиматум срещу протестиращите в столицата . 2| 3755 |15.02.2022 Трюдо замразява банковите сметки на протестиращите срещу задължителните COVID ваксини . 9| 4439 |13.02.2022 Полицията разпръсква протестиращите на ключов мост между Канада и САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads