Реклама / Ads
2| 4593 |13.12.2019 СВЯТ

Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп мина още една крачка напред

.
Доналд Тръмп
Правната комисия на Камарата на представителите в САЩ одобри с 23 срещу 17 гласа повдигнатите обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването от президента Доналд Тръмп.
 

Камарата е контролираната от Демократическата партия, което прави почти сигурно, че Тръмп ще стане третият в историята американски президент, който ще бъде подложен на тази процедура.

 

Комисията одобри двете обвинение за импийчмънт. Първото е за злоупотреба с власт от страна на Тръмп за оказван натиск върху Украйна за разследване на евентуален съперник на президентските избори през 2020-а година в лицето на Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

 

Второто обвинение, одобрени със същия брой гласове също с 23 на 17 гласа, е, че Тръмп е възпрепятствал Конгреса при разследването на скандала в Украйна, като е наредил на служителите на администрацията да не съдействат при разследването за импийчмънт.

 

Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, вероятно ще одобри и двете обвинения през следващата седмица, завършвайки по този начин процедурата по импийчмънт.

 

Белият дом критикува остро днешното решение.

"Тази отчаяна пародия на разследване за импийчмънт в правната комисия на Камарата на представителите достигна срамен край. Президентът очаква с нетърпение да получи в Сената справедливото отношение и подобаващ процес, който продължава да му се отказва позорно от Камарата на представителите", се посочва в изявление на прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

 

След успешно гласуване днес, до няколко седмици процедурата по импийчмънт ще бъде изпратена в Сената, който е горната камара на американския Конгрес. В него  мнозинство имат републиканците, които вероятно няма да гласува по начин, с който да бъде признат президентът за виновен, а с това и да го отстранят от поста му.

Предвижда се процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп да започне през януари.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4630 |04.12.2019 САЩ одобри доклада от разследването по импийчмънт срещу Тръмп . 0| 4105 |05.10.2019 Конгресмени искат от вицепрезидента на САЩ документи за импийчмънт . 1| 3897 |05.08.2019 Доналд Тръмп поиска по-строго законодателство за оръжията . 1| 4260 |03.06.2019 Кралицата прие Доналд Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads