Реклама / Ads
0| 5556 |28.07.2015 СВЯТ

Путин иска Европа да е по-независима от САЩ

.
Владимир Путин
Владимир Путин изрази съжаление за съществуващата според него липса на независимост на Европа от САЩ в интервю за Швейцарската радиотелевизионна компания. На въпрос за възможността да избухне нова война в Европа, руският президент отвърна: "Надявам се, че няма да има, но бихме искали да видим Европа по-често да проявява своята независимост и суверенитет".
 
В интервюто, което е било дадено в събота в Санкт Петербург, руският президент критикува ролята, която САЩ играят според него в надпреварата във въоръжаването, но и действията им срещу ФИФА, които според него са недопустими.

Възобновяването на надпреварата във въоръжаването се дължи на САЩ, то започна в деня, когато те едностранно се оттеглиха от договора за балистичните ракети. Този договор беше крайъгълният камък на цялата международна система за сигурност, заяви Путин.

По въпроса за скандала с ФИФА, Путин обвини Вашингтон, че е действал в свой собствен интерес.

"Доколкото ми е известно, САЩ бяха кандидати за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., а най-близкият им съюзник в Европа Великобритания беше кандидат за 2018 г. Начинът, по който се води тази борба срещу корупцията, ме кара да се запитам дали това не е продължение на борбата за шампионата през 2018 и 2022 г.", заяви Путин.

"В никакъв случай една страна, голяма или малка, не може да се движи по света, да хваща когото си иска и да го хвърля в затворите си", каза Путин.

През май седем високопоставени служители на ФИФА бяха задържани в Цюрих по искане на САЩ, които са започнали съдебна процедура срещу тях за корупция.

Хората като президента на ФИФА Сеп Блатер заслужават Нобеловата награда, заяви руският президент, цитиран от Ройтерс.

"Смятам, че хора като г-н Блатер или ръководителите на големите международни спортни федерации или на Олимпийските игри заслужават специално признание. Ако някой заслужава Нобеловата награда, това са тези хора", заявява още Путин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4818 |19.07.2015 Половината германци не искат Гърция да е в еврозоната . 0| 4886 |16.07.2015 Путин и Обама се чуха за Иран и Сирия . 0| 4856 |07.07.2015 Ципрас се чул първо с Путин след референдума . 0| 5937 |02.07.2015 Бжежински пред Шпигел: Война в Прибалтика, ако Путин изпрати войски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads