Реклама / Ads
5| 8055 |06.11.2014 СВЯТ

Разкритие: Ето го командосът застрелял Осама Бин Ладен

.
Роб ОНийл
Морският тюлен Роб ОНийл ликвидира `с 3 куршума в главата терорист No 1 при спецоперация на американската армия, провела се в пакистанския град Аботабад на 2 май 2011 г.
 
Британският вестник "Дейли Мейли" разкри името на американския морския пехотинец, ликвидирал Осама Бин Ладен. Решението да излезе на светло е на самия Роб О`Нийл, главен герой на документалния филм "Човекът, който уби Осама Бин Ладен" на телевизия Fox News. Филмът е в две части, които ще бъдат излъчени на 11 и 12 ноември.

Морският тюлен Роб О`Нийл ликвидира с 3 куршума в главата терорист No 1 при спецоперация на американската армия, провела се в пакистанския град Аботабад на 2 май 2011 г.

О`Нийл е отрасъл в щата Монтана, служи в армията от 20 години, а в специалните части - от 16. За това време е изпълнил над 400 бойни задачи. Роб решава да стане военен след нещастна любов, когато бил на 19 години. Баща му разказва друга история: двамата излезли на лов и им казали, че към тях ще се присъедини морски пехотинец. И двамата очаквали да видят огромен мъжага с мускули, но видели съвсем обикновен младеж. Тогава Роб си казал, че щом този мъж може да бъде "тюлен" защо да не стане и той. Днес той често се връща за кратко в родния си грат Бют, Монтана, където и досега живеят родителите му.

Роб О`Нийл е бил член на Екип Шест на "морските тюлени", а негови героични изяви са в основата на три филма - "Враг номер едно", "Капитан Филипс" и "Самотния оцелял".

Бащата на О`Нийл, който също повлиява за постъпването му в армията, сега обаче се опасява, че след излъчването на филма синът му ще стане мишена на джихадистите от групировката Ислямска държава. По същия повод контраадмирал Брайън Лоузи, началник на Командването на специалните сили на ВМС, разкритикува остро "желанието на някои да търсят слава или пари, публикувайки разкрития за секретните им мисии".

Самият Роб О`Нийл коментира това така: "Хората ме питат, дали не се тревожа, че след като съм се разкрил ще дойдат от "Ислямска държава". Аз им казвам: Ще си нарисувам огромна мишена на вратата, нека ми дойдат по-наблизо".

Бившият командос е бил част от най-елитните части на американската армия, а днес рискува да бъде отлъчен от своя кръг заради решението си да разкрие най-дълбоко пазената тайна. Той е получил лично поздравление за това, че е застреля Осама бин Ладен с три куршума в челото по време на акцията на "тюлените" в Аботабад на 2 май 2011. Първоначално се появиха множество въпроси около обстоятелствата, при които е бил ликвидиран главатарят на "Ал Кайда" . Имаше спорове, дали е убит от един командос или от трима, като най-разпространената версия бе, че О`Нийл е стрелял веднъж и го ранил смъртоносно, а след това други двама командоси го довършили с изстрели в гърдите - а не в челото.

Решението на Роб О`Нийл да разкрие самоличността си е продиктувано от факта, че той губи част от привилегиите и финансовите бонуси когато напуска "Тюлените" след 16 години служба - вместо изискваните по договор 20 години. За тези години е участвал в над 400 секретни мисии на четири континента - включително Ирак и Афганистан.

В момента той живее в едноетажен дом с гараж, пълен с препарирани животни - включително мечка, лос, американски северен елен, дива овца и още дузина диви животни - всички до един ловни трофеи на Роб О`Нийл. В спалнята си има уникален екземпляр на мечка Кодяк - един от най-големите хищници в света.

Има 52 войнски награди и отличия - сред които две Сребърни звезди, четири бронзови звезди с лента, Медал за войнска доблест с лента, три президентски грамоти за храброст, два медала на военноморските сили. Баща му обаче се учудва, как след всички подвизи на сина му той не е получил най-високото войнско отличие - Пурпурното сърце. Неговото обяснение е, че той никога не е участвал в операция, в която е имало убит командос - абсолютно всичките му мисии завършват успешно и без нито една жертва.

Той бил първият командос, покатерил се на товарния кораб Maersk Alabama, пленен от сомалийски пирати и чиято съдба е в основата на наградения с Оскар екшън "Капитан Филипс".

Той участва активно в спасяването на командоса Маркъс Лътрел, изпратен на мисия да убие командир на "Ал Кайда" и попаднал в клопка. Тази героична мисия е описана във филма "Самотният оцелял". "Той все още е приятел с Маркъс и често си гостуват" - разказва бащата.

Третият му подвиг е описан в номинирания за Оскар филм "Враг номер едно" , който разказва за мисията за убийството на Осама бин Ладен. Роб О`Нийл ще разкрие цялата истина около операцията във втория филм — интервю за Fox News на 12 ноември.

Неговото желание да разкрие самоличността си и да говори за свръхсекретните операции на командосите вече предизвикаха доста спорове. В съвместно послание на върховния началник на Морските тюлени Майкъл Магарачи и на главнокомандващия контраадмирал Райън Лоузи се изразява възмущение от публичността на Роб О`Нийл и те му напомнят, че той е поел обет за пълно мълчание до края на живота си и се е заклел "да не огласява и да не се хвали с естеството на своята работа и да не търси признание за своите подвизи". Те му напомнят, че ако наистина разкрие детайли от секретните мисии, в които е участвал, той рискува да бъде изправен пред военен съд. "Секретната информация е под строгата закрила на закона" - припомнят двамата.

Бащата на Роб защитава решението на сина си: "Той нямал право да говори! А какво правят те сега - надуват големия рог и тръбят наляво и надясно, за да му затворят устата. Че какво да прави той сега, след като вече не е командос - може би да стане портиер в кварталния супермаркет.

Решението на Роб О`Нийл да даде интервю за Fox News е втората му публична изява за последните две години. Миналата година той даде интервю за списание Esquire за бившия съпруг на Шарън Стоун - Фил Бронстийн. Но тогава той не разкри самоличността си и само разказа за операцията за убийството на Осама бин Ладен. Тогава той бе представен като "Стрелецът". В интервюто той използва възможността, за да фокусира вниманието на обществото върху съдбата на бившите командоси, след края на редовната им служба от 20 години. Той се свързал с Бронстийн още през април 2012, когато вече бил решил да напусне "тюлените" и споделил, че се страхува от това, че пенсионирайки се по-рано той губи полагащите му се здравни осигуровки и пенсията на бивш командос. В рамките на интервюто съпругата му споделя, че сега се страхувала повече от акт на отмъщение срещу Роб, отколкото преди осем години, когато двамата създали семейство. През миналата година двамата започнали да се отчуждават тъкмо поради причина за неговата секретна самоличност. Тя дори стигнала до идеята да си сменят името, за да могат да живеят нормално. "Исках да сменим всичко - нашите имена, имената на децата ни, на сметките в банката - да изтрием всичко в миналото и да започнем на чисто. Ние все още се обичаме, а тази секретност ни убива" - разказала съпругата пред Фил Бронстийн. Тя разказала, че в колата им винаги имало торба с пълна бойна готовност - в случай, че се наложи да си спасяваме живота.

Откакто е напуснал армията Роб изнася лекции из цяла Америка. При една от лекциите той говорил точно на 2 май 2013 - в деня на втората годишнина от убийството на Осама. Той разказвал за операцията за ликвидирането на главатаря на "Ал Кайда", без изобщо да издаде по някакъв начин, че лично е участвал в операцията и дори лично е застрелял Осама.

Роб О`Нийл е вторият командос от 23-мата морски пехотинци, участвали в операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен. Другият "тюлен" разказал за участието си бе Матю Бисонет, който през 2012 г. издаде документалната книга "Няма лесни дни". Там обаче той се представя с името Марк Оуен и дори заради това той бе подложен на критики и заплахи от Пентагона и командването на "Тюлените".

Той призна в интервю за CBS в началото на седмицата, че е готов веднага да замине отново на акция с морските пехотинци срещу "Ислямска държава", вместо да преживее всичко онова, на което е бил подложен през последните две години. Той разкри, че ежедневно е подложен на заплахи и тормоз, че написвайки книгата си е изложил на опасност своите колеги и Америка като цяло. "Никога не съм имал такова намерение" - разказва Бисонет. "Те са ми като братя и служихме заедно толкова години. Просто исках да кажа на тях и на моите командири: Хайде да поговорим за онова, което направихме, аз нямам нищо да крия и мисля, че нямаме какво да крием заедно! Но те просто ми казаха: "Изтрий си го от главата!"

Той обаче има намерение да публикува продължение на книгата си под заглавие: "Не съм герой: развитието на един морски тюлен". Ръкописът е готов и той го е изпратил за одобрение в Пентагона. Но сега научил, че срещу него е започнало разследване по обвинение в разгласяване на секретна информация и разкриване на военна тайна. Освен това през ноември 2012 той бе обвинен в разкриване на военна тайна пред създателите на популярната видеоигра Medal of Honor: Warfighter. В хода на разследването било установено, че Бисонет е уговорил 11 свой бивши колеги да гостуват за два дни в лабораториите на Electronic Arts - за сметка на компанията. Това представлява грубо нарушение на ангажиментите, които те са поели, тъй като според договорите си те нямат право да получават пари от никого, освен от своята бойна част.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5801 |07.11.2014 Горбачов ще защитава Путин пред Меркел . 2| 5570 |06.11.2014 Льо Пен призова председателят на ЕК за оставка . 0| 5525 |06.11.2014 Убиецът на Бин Ладен излезе от анонимност . 1| 5369 |05.11.2014 ЕС изхарчил неправомерно 7 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads