Реклама / Ads
0| 5639 |29.04.2010 СВЯТ

Ройтерс: Румъния и България бързат да изтъргуват ПЕЕ-та си

.
За България и Румъния - двете най-бедни страни в ЕС, времето да наберат необходимите в тежки времена парични ресурси и да направят икономиките си по-екологични, като изтъргуват излишъците в квотите си за емисии на парникови газове съгласно Протокола от Киото, вече изтича. Това посочва Ройтерс в репортаж на Цветелина Николова от София.
 

Новите правителства в София и Букурещ бързат да приемат закони за присъединяване към търговията на предписани емисионни единици (ПЕЕ) и се надяват да спечелят всяка по 1 млрд. долара пот продажбата на излишъците им от права на емисии парникови газове.

Българското правителство се надява да получи поне 500 милиона лева (343 милиона долара) от продажба на ПЕЕ само за тази година, отбелязва авторката на репортажа Цветелина Николова.

Според анализатори шансовете на двете държави намаляват, тъй като световната криза доведе до рязък спад в количествата емисии парникови газове по света, а оттам и търсенето на ПЕЕ.

Освен това липсата на споразумение за периода след изтичането на Протокола от Киото заплашва да превърне търговията с такива квоти след 2012 г. в нещо отминало, отбелязва агенцията.

Успехът при тази търговия зависи от бързината, волята на двете страни да инвестират по прозрачен начин приходите във възобновими енергийни източници или в по-добра енергийна ефективност, т.нар. зелени инвестиционни схеми и гарантиране, че парите няма да се използват за друго, се казва в доклад на анализатора от Сосиете женерал Еманюел Фажес.

София и Букурещ са обявили, че ще създадат зелени инвестиционни схеми тази пролет и ще се опитат да финализират първите си сделки до края на 2010 г., отбелязва Ройтерс.

"България и Румъния, които нямат готови зелени инвестиционни схеми, ще са с по-слаби позиции на този свиващ се пазар и ще трябва да намалят цената си, за да могат да продават. Те трябва още отсега да започнат разговори с потенциални купувачи и да покажат солидни зелени инвестиционни схеми", заявява Тревър Сикорски от Барклис кепитъл.

България планира да инвестира приходите от продажба на ПЕЕ в комплекси за слънчева и вятърна енергия, събиране на метан от сметища и изолация на панелните блокове по градовете за подобряване на енергийната ефективност.

София е провела първоначални преговори за продажба на ПЕЕ на Испания и Япония и е изявила готовност да се съобрази с всички искания от купувачи, като задължение да ползва японска технология или испанска експертиза при сметищата и слънчевите батерии.

"Колкото по-бързо работят, толкова по-добре, защото времето изтича, а Протоколът от Киото наближава края си", заявява Силвия Ценкова от швейцарската консултантска фирма "Енвалю".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4843 |16.04.2010 Румъния в криза, отлага влизането в еврозоната . 6| 4728 |12.04.2010 Ройтерс: Българските лъжи разклатиха икономиката на ЕС . 0| 5285 |03.04.2010 Арести на политици в България и Румъния след доклада на ЕК . 0| 10915 |25.03.2010 Гуантанамовците – скоро и в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads