Реклама / Ads
9| 6089 |18.04.2014 СВЯТ

Русия доволна от женевското споразумение

.
В декларацията, приета в Женева, се казва, че конституционният процес в Украйна ще обхваща всички обществени групи, ще е прозрачен и ще подлежи на отчитане. Руският министър на външните работи Сергей Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна.
 

Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, обеща Лавров, цитиран от БТА. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

Лавров отчете, че Съединените щати и Европейският съюз проявяват искрен интерес към провеждането на срещи с Руската федерация за Украйна. Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия.

Руският външен министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим. Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров. Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър.

Вижте пълния текст на споразумението:

"На срещата в Женева за ситуацията в Украйна бе постигнато съгласие за начални конкретни стъпки за деескалиране на напрежението и възстановяване на сигурността за всички граждани. Всички страни трябва да се въздържат от всякакво насилие, сплашване или провокационни действия. Участниците остро осъдиха и отхвърлиха всякакви прояви на екстремизъм, расизъм и религиозна нетолерантност, включително антисемитизъм.

Всички незаконни въоръжени формирования трябва да се разоръжат; всички незаконно завзети сгради трябва да се върнат на законните им собственици; всички незаконно окупирани улици, площади и други обществени места в украински селища трябва да се освободят. Ще бъде дадена амнистия на протестиращите и на тези, които са напуснали сгради и други обществени места и са предали оръжията си, с изключение на лицата, намерени за виновни в тежки престъпления.

Бе постигнато съгласие, че Специалната наблюдателска мисия на ОССЕ трябва да играе водеща роля в съдействието на украинските власти и местни общности за незабавното прилагане на тези мерки за деескалация, където са най-необходими, започвайки в следващите дни.

САЩ, ЕС и Русия се ангажират да подкрепят тази мисия, включително чрез изпращане на наблюдатели. Обявеният конституционен процес ще обхваща всички обществени групи, ще е прозрачен и ще подлежи на отчитане. Той ще включва незабавното установяване на широк обществен диалог, обхващащ всички области и политически райони на Украйна и ще дава възможност за разглеждане на публични коментари и предлагани изменения. Участниците подчертаха значението на икономическата и финансова стабилност в Украйна и имат готовност да обсъдят допълнителна подкрепа при прилагането на гореспоменатите мерки."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5769 |15.04.2014 Канада поиска санкции срещу Русия . 6| 5921 |08.04.2014 Русия предупреди Крим: Без насилие срещу демонстранти . 85| 8022 |07.04.2014 Донецк се отцепи от Украйна, иска в Русия . 11| 5642 |04.04.2014 Русия отзова военния си представител в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads