Реклама / Ads
0| 4927 |20.03.2011 СВЯТ

Русия против безразборната употреба на сила

.
Великобритания очаква арабските държави, които подкрепиха началото на военната операция срещу Либия, да се присъединят към операцията, заяви в неделя министърът на външните работи на страната Уилям Хейг, цитиран от Sky News. Русия призова международната коалиция да прекрати безразборната употреба на сила в Либия, предаде РИА Новости.
 

Призоваваме западните сили да прекратят безразборната употреба на сила. От информацията, с която разполагаме, става ясно, че по време на операцията са били нанесени въздушни удари по цивилни обекти в четири либийски града, в това число и в столицата Триполи, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич.

Уилям Хейг не уточни кои именно арабснки държави има предвид, но подчерта, че това е „много важно". При това Хейг даде да се разбере, че международната общност е очаквала по-решителни действия от арабските държави, които подкрепиха началото на операцията по дипломатически път и финансово.

В същото време британските власти доста уклончиво говорят за възможността за участие на техни сухопътни сили в кампанията. Ако по-рано финансовият министър Джордж Осбърн не изключваше подобни действия, сега Хейг подчерта, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която въведе зона, забранена за полети над Либия, не предвижда „окупационни действия". Но Хейг подчерта, че резолюцията не изключва възможността за „екстрени действия" в бъдеще.

Същевременно, официалният представител на началник-щаба на британските въоръжени сили, генерал - майор Джон Лоримър съобщи днес, че министерството на отбраната „е напълно удовлетворено" от началото на операцията , като не уточни какво точно е постигнато.

Китай също осъди офанзивата срещу Либия. В декларация на външното министерство се подчертава, че Пекин се обявявя против употребата на сила в международните отношения.

Китай се надява да бъде избегната ескалацията на военния конфликт, както и увеличаване на броя на жертвите сред цивилното население.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5260 |20.03.2011 Русия уволни посланика си в Триполи . 0| 5330 |17.03.2011 Русия на път да изостави "Южен поток" . 6| 6956 |17.03.2011 САЩ и Русия обвиняват Япония в дезинформация . 16| 6648 |16.03.2011 В Русия възкресяват пророчествата на Ванга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads