Реклама / Ads
4| 6470 |16.06.2014 СВЯТ

Русия спря кранчето на Украйна

.
Руската енергийна компания „Газпром” е въвела режим за авансово плащане спрямо Украйна, тъй като крайният срок за погасяване на украинския дълг за руските газови доставки вече е изтекъл. В съобщението на компанията се казва, че просрочените задължения на Украйна към Русия за доставките на природен газ възлизат на 4,458 милиарда долара. 1,451 милиарда долара Украйна дължи за ноември-декември 2013, а 3,007 милиарда долара – за април-май 2014.
 

В същото време по сметката за предварителни плащания за месец юни не са постъпили пари.

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени, но Киев гарантира непрекъснат транзит в обем от 185 милиона кубични метра за денонощие, заяви министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

„Имаме съобщение, че доставките за Украйна са сведени до нулата, остава само обемът на транзита на газ, който се осъществява към европейските страни – това са 185 милиона куб. м.”, каза Продан на заседание на правителството. „Ще осигурим надеждно газоснабдяване на потребителите в Украйна, както и надежден транзит към европейските държави”, добави министърът.

„В 10.00 часа тази сутрин „Газпром” спря газа за Украйна. Украйна не получава газ за покриване на своите нужди”, каза на свой ред директорът на „Нафтогаз” Андрей Коболев.

Доставките на газ за ЕС се извършват в нормален режим въпреки преминаването към авансово плащане за газовите доставки за Украйна, която е транзитна страна по маршрута на руския газ за Европа, заяви говорителят на европейския комисар за енергетиката. По-рано Украйна обеща да продължи безпрепятствено преноса на газ за Европа, а „Газпром” подчерта, че европейските потребители получават суровината в пълен обем.

През зимата може да възникнат проблеми с газоснабдяването на ЕС, ако не бъдат запълнени подземните хранилища в Украйна. Това предупреди европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му, през последните няколко седмици „Нафтогаз” е вкарал 12 милиарда куб. м. газ в своите хранилища. Той посочи, че Украйна е покрила задълженията си за руския газ за периода януари – март, а задълженията й за ноември – декември 2013 г. и април – май т.г .възлизат на 3.9 милиарда долара.

Според Йотнгер, шанс за успешно завършване на преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС съществува. „Юридически шанс смятам, че има. Тази възможност остава отворена”, каза той. Нуждата от продължаване на тристранните преговори за газа остава, консултациите между ЕС и Украйна ще продължат през тази седмица. При готовност за компромисно споразумение за газа до такова може да се достигне до края на седмицата, смята Йотингер. По-рано стана ясно, че ЕК е предложила план за разрешаването на газовия спор между Русия и Украйна с погасяването на дълга до края на годината.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди след провала на руско-украинските преговори за газа, че след през зимата в ЕС може да възникне дефицит на синьото гориво.

„В следващите седмици проблеми такива проблеми няма да има, ние ще получаваме нашите газови доставки”, каза Йотингер. Той добави, че дефицит може да възникне при особено студена зима при условие, че Украйна изразходва своите резерви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5808 |03.06.2014 Русия скъса с ПАСЕ . 10| 6271 |21.05.2014 Русия и Китай си стиснаха ръцете за 400 млрд. долара . 10| 6056 |17.05.2014 Русия предлага заобикаляне на Украйна за газа . 15| 6249 |09.05.2014 НАТО: Русия цели възстановяване на СССР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads