Реклама / Ads
0| 5448 |29.09.2012 СВЯТ

Съдът във Ватикана отхвърли доказателства срещу бившия иконом на папата

.
Паоло Габриеле е бил неотлъчно до папа Бенедикт XVІ
Във Ватикана започна днес процеса срещу бившия иконом на папа Бенедикт XVІ - Паоло Габриеле, oбвинен в кражба на поверителна информация, съобщи БиБиСи.
 
Делото, станало известно като Ватилийкс, е безпрецедентно, защото са допуснати 8 медии, а делото се заснема от камери.

Документите включват лична кореспонденция между висши служители във Ватикана и е много вероятно да разкриват машинации около постовете там, както и корупционни схеми в папската държава.

Самият Габриеле вече се изповяда, че е взел документите, защото искал да извади на бял свят "злото и корупцията" в църквата, и помоли папата да го помилва.

Паоло Габриели, е бил личен иконом на Папата в продължение на години и са му поверявани ключове от имотите на главата на римокатолическата църква, отбелязва БиБиСи.

В началото на днешното заседание магистратите отказаха да приемат представени от защитата на иконома доказателства, определяни за ключови. Съдиите бяха категорични, че ще разчитат единствено на доказателства, събрани от Ватиканската полиция и прокурори.

Процесът продължи малко над два часа. Клаудио Шерпелети не присъства, докато основният подсъдим Паоло Габриеле се яви на заседанието. Тричленият съд на Ватикана реши случая на Шерпелети да бъде разглеждан в отделен съдебен процес.

Като свидетел ще бъде изслушан личният секретар на папата Георг Гансвайн, както и други лица. Председателят на съда Джузепе Дала Торе заяви, че тогава ще бъде разпитан и Паоло Габриеле и процесът ще приключи най-вероятно след четири заседания. Не може да се твърди, че това ще се случи до края на следващата седмица, защото все още не се знаят останалите дати на процеса.

Близките на Габриеле с право да присъстват днес останаха у дома отдадени в молитви към него. Ако бъде признат за виновен, Паоло Габриеле рискува да получи присъда до шест години затвор съгласно законите на папската държава.

Съдията Джузепе Дала Торе насрочи следващото заседание за 2 октомври, когато ще бъде разпитан и Габриеле.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6808 |23.03.2012 „Анонимните" удариха по Ватикана . 11| 6987 |08.11.2011 САЩ отхвърли идеята за съществуването на извънземни . 1| 4947 |04.10.2011 Съдът в Лондон срещна Березовски и Абрамович . 4| 5166 |05.05.2011 Съдът в Хага иска арест на Кадафи и сина му Сейф ал Ислам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads