Реклама / Ads
1| 5241 |01.05.2014 СВЯТ

Сълзотворен газ препречи манифестация на "Таксим"

.
Турската полиция се е намесила със сълзотворен газ и водни струи, за да попречи на демонстранти в Истанбул да стигнат до площад "Таксим", където властите забраниха демонстрациите на днешния Международен ден на труда, предаде турската частна телевизия НТВ.
 

Рано сутринта групи хора, предимно симпатизанти на основната опозиционна Народнорепубликанска партия и на Туската комунистическа партия, се събраха в квартал "Бешикташ" с намерение да отидат до площад "Таксим" за първомайска манифестация.

След като отправиха последно предупреждение към демонстрантите, стотици полицаи от отдела за борба с безредиците използваха водни оръдия, за да изтласкат хората, които се опитаха да преминат през загражденията около площада.

Напрежение цари и в истанбулския квартал "Окмейданъ", където полицията също е използвала сълзотворен газ срещу демонстранти. Те отвърнали с коктейли "Молотов", пиратки, камъни и шумови гранати. Един от коктейлите "Молотов", хвърлен срещу полицаите, е уцелил бронирана кола на полицията, която се е запалила.

По-рано правителството издаде забрана за провеждане на събирания по случай 1 май на площад "Таксим", който се превърна в емблематично място за антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2013 година.

В сряда турският Конституционен съд отхвърли петиция с искане да бъде разрешено на профсъюзите да протестират на Първи май на истанбулския площад "Таксим". Някои профсъюзи заявиха, че ще се опитат да достигнат площада утре, за да отбележат Деня на труда, въпреки че около 40 000 полицаи ще следят за спазването на реда в Истанбул.

Правителството се противопоставя на провеждането на митинги на централния площад "Таксим" и предложи алтернативни места в по-отдалечени райони. Миналогодишният митинг завърши със сблъсъци между протестиращите и полицейските сили, което доведе до мащабни антиправителствени протести в цялата страна, които продължиха месеци.

На Първи май 1977 г. 34 души бяха убити по време на протести на площад "Таксим", което придаде на площада символично значение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5210 |01.05.2014 Влак с гориво дерейлира в САЩ . 12| 6578 |30.04.2014 The Financial Times: Китай ще изпревари САЩ като водеща световна икономика . 6| 5699 |29.04.2014 Превзеха сградата на МВР в Луганск . 0| 5745 |29.04.2014 Кметът на Харков се лекува в Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads