Реклама / Ads
3| 3365 |12.04.2023 СВЯТ

Сърбия също въоръжавала Украйна, сочат секретените документи на Пентагона

.
Източник: личен архив
Сърбия, единствената страна в Европа, която отказа да наложи санкции на Русия за нахлуването й в Украйна, се е съгласила да достави оръжия на Киев или вече ги е изпратила, според секретен документ на Пентагона, съобщи Ройтерс.
 

Документът, обобщение на отговорите на европейските правителства на исканията на Украйна за военно обучение и оръжия, бе сред десетки класифицирани документи, публикувани онлайн през последните седмици в това, което може да бъде най-сериозното изтичане на американски тайни през последните години, отбелязва Ройтерс.

 

Озаглавен „Европа/Отговор на продължаващия конфликт Русия-Украйна", документът под формата на диаграма изброява позициите на 38 европейски правителства в отговор на украинска молба за военна помощ.

 

Графиката показва, че Сърбия е отказала да предостави обучение на украинските сили, но се е ангажирала да изпрати оръжия или вече ги е доставила. Освен това се казва, че Сърбия има политическа воля и военна способност да предоставя оръжие на Украйна в бъдеще.

 

Документът е с гриф "Секретно" и NOFORN ("Да не се предоставя на чужди граждани"), което забранява разпространението му на чужди разузнавателни служби и армии. Той е с дата 2 март и е щампован с печата на офиса на Обединените началник-щабове.

 

Ройтерс отбелязва, че не е могла независимо да провери автентичността на документа. Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и посолството на Украйна не са отговорили веднага на молбата на агенцията за коментар.

 

Пентагонът също не е отговорил веднага на въпроси относно споменаването в документа на Сърбия, а преди това е отказал да коментира който и да е от изтеклите документи.

 

Правителството на Вучич обяви неутралитет по въпроса за войната в Украйна, въпреки дълбоките исторически, икономически и културни връзки на страната с Русия.

 

"Ако този документ е точен, той или показва двуличието на Вучич по отношение на Русия, или той е подложен на огромен натиск от Вашингтон да достави оръжие на Украйна“, заяви Януш Бугайски, експерт по Източна Европа към фондация Джеймстаун, институт за външна политика.


Москва заяви през март, че е поискала от Белград официално обяснение във връзка с предполагаеми доставки на оръжие за Украйна.

 

Производителят на оръжия Крушик от Валево отрече да е предоставяла ракети или друго оръжие на Украйна, а президентът Вучич окачестви твърденията като огромна лъжа.

 

"Ние не сме изнасяли никакви оръжия или боеприпаси за Русия или Украйна“, каза той по време на посещението си в Катар на 5 март.


От началото на войната през февруари миналата година Вучич се опитва да балансира тесните връзки с Москва с целта си да се присъедини към Европейски съюз. Но Сърбия е единствената между 44 европейски страни, която се въздържа да наложи санкции на Русия.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3732 |10.03.2023 Вучич: Сърбия трябва да достигне България по заплати . 4| 6259 |16.12.2022 Бог погледнал Сърбия! Откриха злато в една от най-бедните части . 0| 3552 |25.11.2022 Над 600 ареста след престрелка между мигранти край границата на Сърбия и Унгария . 0| 3663 |13.11.2022 Две земетресения разлюляха земята под Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads