Реклама / Ads
2| 5567 |08.05.2012 СВЯТ

Саркози се оттегля с призив за сплотен СНД

.
Френският президент Никола Саркози, който напуска поста след седмица, призова своята разделена консервативна партия Съюз за народно движение (СНД) да се сплоти бързо след неговото поражение на президентските избори, съобщи Ройтерс.
 

  

"За в бъдеще, избягвайте разделянето на клики", приканил Саркози своите съпартийци на среща на СНД при закрити врата, на която присъстваха премиерът Франсоа Фийон и генералният секретар на дясната партия Жан-Франсоа Копе.

 

Той призовал още лидерите на консервативната формация да проявят характер, за да се справят с двойното предизвикателство от страна на левицата и крайната десница на предстоящите идния месец парламентарни избори във Франция.

 

Саркози, който ще предаде президентския пост на социалиста Франсоа Оланд на 15 май, даде да се разбере, че няма да участва в кампанията за парламентарните избори, които ще се проведат на два тура на 10 и 17 юни. Вместо това той възнамерява да се отдаде на почивка със своето семейство.

 

Според участник в срещата френският държавен глава обаче изглежда е отстъпил от обещанието си да се оттегли от политиката, ако загуби президентските избори. Саркози уверил своите съпартийци, че "както и преди ще бъде наоколо" и че те могат да "разчитат на него". Той казал, че ще уточни плановете си през септември.

 

Партията Съюз за народно движение (СНД) бе създадена през 2002 г., за да обедини десноцентристите във Франция, след като основателят на крайнодесния Национален фронт (НФ) Жан-Мари льо Пен достигна до балотаж на президентските избори през същата година.

 

Тя контролира долната камара на парламента от своето създаване и загуби мнозинството си в горната за сметка на социалистите едва през миналата година. Сега обаче партията на Саркози е изправена пред тежко предизвикателство, тъй като социалистите по всяка вероятност ще спечелят мнозинство и в долната камара, а десните избиратели може да бъдат разделени между СНД и НФ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5429 |07.05.2012 Франсоа Оланд победи Никола Саркози във Франция . 5| 6040 |22.04.2012 Оланд бие Саркози в Канада и на островите . 2| 5951 |20.04.2012 Саркози обеща да агресивна външна политика . 25| 9527 |13.12.2011 Меркел, Саркози и Путин кроят нова Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads