Реклама / Ads
0| 5980 |29.10.2012 СВЯТ

САЩ блокирани в очакване на Санди

.
Североизточното крайбрежие на САЩ се готви да посрещне урагана Санди, който се очаква да връхлети региона днес или утре, предадоха световните агенции.
 

Супербурята може да заплаши 50 милиона души в най-гъсто населения коридор в Съединените щати. Големите градове от Вашингтон до Бостън се готвят да посрещнат "атаката" на урагана, който е от първа категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън и с максимална скорост на съпътстващите ветрове от 120 километра в час. В 21 ч. по Гринуич вчера (23 ч. българско време) супербурята се намираше на 850 километра южно от Ню Йорк и се движеше на североизток със скорост от 24 км/ч.

Метеоролозите предупредиха, че Санди може да опустоши район с дължина от 1300 километра, простиращ се от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера. Извънредно положение бе обявено в редица щати от Северна Каролина до Кънектикът.

Летищата на Ню Йорк бяха затворени заради приближаващата буря. Очаква се ураганът да връхлети най-многолюдния американски град днес или утре. Авиокомпаниите отмениха до момента общо около 6800 полета, отбелязва БТА.

Властите в Ню Йорк и Филаделфия решиха да спрат обществения транспорт от снощи. Училищата в двата града ще останат затворени днес. Учебните занимания във Вашингтон, Бостън и Балтимор също бяха отменени. Стотици хиляди души, живеещи в рискови райони, включително около 375 хиляди в Ню Йорк, бяха евакуирани.

Централата на ООН в американския мегаполис ще остане затворена днес заради урагана. Мярката може да остане в сила до утре.

Нюйоркската фондова борса (NYSE) няма да работи днес и вероятно утре заради урагана Санди, обяви нейният оператор, цитиран от Ройтерс и Франс прес. NYSE Euronext е взел своето решение след консултации с други борси, както и с борсовите играчи. Мярката със сигурност е в сила за днес, а при потвърждение - и за утре.

Търговията на Уолстрийт е преустановена, тъй като е много трудно да бъде гарантирана сигурността на борсовите служители. Друга причина са безпокойствата доколко честни ще бъдат борсовите операции при така стеклите се обстоятелства.

Първоначалното решение бе сградата на Нюйоркската фондова борса да остане затворена днес, но търговията да продължи по електронен път.

Групата Насдак Оу Ем Екс (Nasdaq OMX), която държи другата голяма фондова борса в Съединените щати - Насдак (Nasdaq) - обяви в комюнике, че всички нейни пазари в САЩ също ще останат затворени днес, а при потвърждение - и утре, предаде Франс прес. Борсите на Насдак извън Съединените щати ще работят днес и утре.

Местните жители в застрашените райони се втурнаха да се запасяват с необходими неща - фенери, електрически генератори, пропан, непромокаеми ботуши и батерии. Мнозина взеха предупрежденията присърце, други смятат, че ситуацията се драматизира излишно, а трети отказаха да се евакуират.

Ураганът Санди причини смъртта на 65 души в Карибския регион. Най-много хора - 51 - загинаха в Хаити.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5138 |28.10.2012 Трус с магнитуд 7,7 разлюля части от Канада . 24| 7311 |27.10.2012 Хилъри Клинтън се пенсионира? . 1| 5338 |26.10.2012 Решено: 4 години затвор за Берлускони . 0| 5334 |26.10.2012 Атентат в джамия в Афганистан уби 41 души, над 50 са ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads