Реклама / Ads
1| 7036 |24.09.2014 СВЯТ

САЩ бомбардира Сирия с крилати ракети и изтребители

.
Към Сирия полетяха изтребители и ракети
Най-малко осем мирни жители, сред които три деца, са загинали в резултат на въздушните удари на ВВС на САЩ по позициите на екстремистите от терористичната групировка „Ислямска държава“ и „Фронт ал Нусра“ в Сирия. Също е известно, че в резултат на атаките са били ликвидирани най-малко 30 екстремисти.
 
По-рано говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че въоръжените сили на САЩ и военните сили на страните-партньори бомбардират позициите на ислямистите в Сирия с различни изтребители, бомбардировачи и крилати ракети „Томахоук“.

Според информация на правозащитната организация The Syrian Observatory for Human Rights, в резултат на ударите по „Ислямска държава“ в северната част на Сирия са ликвидирани най-малко 70 активисти на терористичната групировка, съобщава агенция Ройтерс.

Освен това, в резултат на ударите по позициите на свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Фронт ал Нусра“ в западната част на провинция Алепо са убити най-малко 50 екстремисти. По данни на The Syrian Observatory for Human Rights, повечето екстремисти на „Фронт ал Нусра“ не са сирийци.

Държавите от Централна Европа не планират да участват в бомбардировките по позициите на ислямистите от „Ислямска държава“ в Сирия. Това съобщи за ИТАР-ТАСС източник от словенската делегация в 69-тото заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Формално те не с членове на международната коалиция, която нанася удари по ислямистите“, казва източникът. „Действащите в Близкия изток ислямисти не представляват непосредствена заплаха за нас. Тя в значително по-голяма степен произлиза от фанатичните екстремисти и стоящите по техните позиции наемници в редиците на „Ислямска държава“, които се връщат по местата си на постоянно пребиваване в държавите от Западна Европа“, подчерта дипломатът.

Гражданите на тези страни, участващи в терористични актове в Близкия изток, могат да използват за транзит териториите на държавите от Централна Европа. Не е изключено, че те ще се стремят към контакти с организации на екстремисти. Но максимална активност от тях се очаква след завръщането им в Западна Европа, където има голям брой общини на пришълци от мюсюлмански страни, смята източникът.

Прага, по думите на неговия чешки колега, също потвърждава липсата на непосредствена заплаха за националната си сигурност от „Ислямска държава“. Сред екстремистите, според налични сведения, чешки граждани няма.

По думите на премиера на Холандия Марк Рюте, властите на страната засега не са взели решение каква помощ да окажат в борбата с „Ислямска държава“. „Както и много други страни, ние в момента разглеждаме различни варианти. Подкрепата може да бъде оказаха по хуманитарна, политическа и, вероятно, по военна линия. Обсъжданията по този въпрос се водят много енергично“, каза Рюте. „Ако става дума за изпращането на холандски военни за борба с „Ислямска държава“, то това решение трябва да бъде много внимателно обмислено“, подчерта той.

По-рано холандският вестник “Телеграаф", позовавайки се на източници в министерството на отбраната разказа, че нерешителността на кралството е предизвикана от неопределеността на американските планове в дългосрочна перспектива. „Спомените от 2003 година, когато Холандия бе въвлечена във войната в Ирак, са още доста пресни, а Вашингтон в същото време не е дал никакви конкретни отговори за стратегията по изтегляне от Ирак след приключването на мисията“, отбелязва изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8539 |22.09.2014 Турция пред хуманитарна криза; затвaря границата със Сирия . 6| 6525 |08.08.2014 US самолети бомбардираха Ирак . 4| 6490 |05.06.2014 Башар Асад пак спечели президентските избори в Сирия . 1| 5599 |29.05.2014 ЕС удължи санкциите срещу Сирия до юни 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads