Реклама / Ads
10| 6406 |26.06.2014 СВЯТ

ЕС и САЩ натискат Путин да помага на украинския президент

.
Владимир Путин
Докато краят на крехкото примирие в Източна Украйна приближава, лидерите на САЩ и ЕС засилиха натиска върху руския президент Владимир Путин да помогне на подкрепяния от Запада украински президент да сложи край на сепаратистките действия, предаде Фокус, позовавайки се на AFP.
 

Американският президент предупреди в сряда, че САЩ ще наложат допълнителни санкции на Русия, ако тя не предприеме бързи мерки за намаляване на напрежението в източните украински региони.

В телефонен разговор с италианския премиер Матео Ренци Обама обеща, че ще настоява Русия да „спре потока на оръжия за терористите зад граница” и да убеди сепаратистките групи да спазват примирието, се казва в съобщение на Белия дом. Киев и Вашингтон обвиняват Путин във въоръжаването на сепаратистите като отмъщение за свалянето на проруското ръководство на Украйна през февруари. Американският държавен секретар Джон Кери повтори думите на Обама, като заяви по време на преговори в НАТО, че Русия трябва да предприеме „множество конкретни мерки” за деескалирането на кризата.

В понеделник лидерите на сепаратистите се съгласиха на временното прекратяване на огъня, предложено от украинския президент Петро Порошенко. Въпреки това във вторник Порошенко заплаши да започне нова мощна военна кампания, след като проруска милиция свали военен хеликоптер, при което загинаха девет военнослужещи в укреплението на сепаратистите Славянск.

Примирието изтича в петък след само два кръга на преговори между властите и сепаратистите. Елисейският дворец съобщи, че президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са „окуражили” Путин и Порошенко да „работят заедно, особено в плана на установяването на механизъм за проверка за спазването на примирието”.

От кабинета на Порошенко добавят, че четиримата са се съгласили да продължат преговорите в четвъртък, когато ще обсъдят серия от предложения, направени от Меркел, които според Киев, трудно ще бъдат приети от Кремъл.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6390 |24.06.2014 Путин размаха пръст на САЩ за "Южен поток" . 13| 6638 |23.06.2014 Президент сравни Путин с Хитлер и Сталин . 3| 6397 |18.06.2014 Смениха Дешчица заради псувни към Путин . 153| 29752 |16.06.2014 Путин с ултиматум към Украйна и ЕС: Сега вече ще е с лошо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads