Реклама / Ads
0| 4551 |20.01.2023 СВЯТ

САЩ ще продаде на Турция самолети F-16

.
Конгресът на САЩ най-вероятно ще одобри сделка за продажба на изтребители F-16 на Турция и модернизирането на съществуващите самолети от този тип, съобщават турски медии, като се позовават на свои източници в Сената и Конгреса на САЩ.
 

Оптимистичната оценка за перспективите за продажба на самолети е свързана с разговорите, проведени във Вашингтон от турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Твърди се, че най-големите противници на споразумението от редиците на Демократическата партия са готови да смекчат позицията си и да подкрепят съответния законопроект при гласуването. Сред опозиционно настроените сенатори е Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената.

 

Менендес е единственият, който се противопоставя на сделката.Посочва се, че други високопоставени сенатори от Демократическата партия са склонни да одобряват продажбата на бойни самолети. Самият Чавушоглу, след разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, коментира сдържано перспективите за одобрение от Конгреса, отбелязвайки, че настоящата администрация на САЩ може да преодолее съпротивата сред законодателите, ако действа решително.

 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по-рано подкрепи продажбата на нови изтребители F-16 на Турция. Преди посещението на Чавушоглу във Вашингтон общата атмосфера около перспективите за постигане на съгласие бе положителна. В същото време се отбелязва, че проблемът може да не бъде решен в близко бъдеще. Окончателното гласуване на законопроекта може да бъде отложено до провеждането на парламентарни и президентски избори в Турция, насрочени за тази пролет.

 

Турция планира да получи 40 изтребители F-16 Block 70 и комплекти за модернизация на самолетите, с които разполага. Въпросът бе замразен, след като Анкара закупи от Москва системата за противовъздушна отбрана С-400. Противниците на продажбата в Конгреса изтъкват като аргументи отказа на Анкара да ратифицира молбите на Хелзинки и Стокхолм за членство в НАТО, както и отношенията й с Русия. Турция на свой ред заявява, че не приема никакви условия за изпълнение на сделката, които може да бъдат поставени от американската страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3536 |12.01.2023 Книгата на принц Хари продаде рекордните 1,4 млн. копия за ден . 1| 4351 |06.01.2023 Изстрели в Егейско море между катери на Гърция и Турция . 0| 3401 |26.12.2022 Южна Корея е вдигнала във въздуха бойни самолети заради дронове от северната й съседка . 0| 3729 |09.11.2022 Девет души, от които осем деца, загинаха при пожар в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads