Реклама / Ads
1| 6277 |05.08.2017 СВЯТ

САЩ уведомиха ООН, че напускат парижката сделка за климата

.
Доналд Тръмп
САЩ изпратиха официално писмено известие на ООН, в което заявяват, че ще се оттеглят от историческото Парижко споразумение за климата колкото е възможно по-скоро. Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от световни агенции.
 
Ходът е в съответствие с решението на президента Доналд Тръмп, който обяви, че страната няма да изпълнява споразумението.

Обаче това за момента е символично уведомление, тъй като САЩ не могат официално да се оттеглят от споразумението. В договора е записано, че нито една страна не може официално да подаде документи за напускане преди ноември 2019 г. и не може да напусне сделката преди ноември 2020 г., тъй като процесът по оттегляне е една година.

Департаментът обаче пояснява, че Тръмп е готов за предоговаряне на споразумението, което да включва по-благоприятни за бизнеса, работниците, хората и данъкоплатците условия.

САЩ подкрепят балансират подход в климатичната политика, който ще доведе до намаляване на емисиите, докато в същото време се насърчава икономическият ръст и се обезпечи енергийната сигурност, допълва ведомството.

Ще продължим да намаляваме нашите парникови емисии чрез иновация и технологии и ще работим с другите държави, за да им помогнем да имат достъп и да използват по-чисти и по-ефективни изкопаеми горива, и използване на възобновяеми и други енергийни източници, поясняват от департамента.

Обаче САЩ заявяват, че ще продължат да участват в международните преговори за климатичните промени, както и на срещите в рамките на ООН, за да защитят интересите си.

През юни Тръмп обяви, че САЩ напускат споразумението, тъй като е "лошо" за американците. На срещата на Г-20 в Хамбург държавите приеха решението на Вашингтон, но френският лидер Еманюел Макрон обяви, че ще продължи да се опитва да убеди американския президент да си промени позицията.
Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4343 |18.05.2017 Мрачна прогноза: 1000 души напускат армията до три години . 2| 4450 |11.05.2017 Медици масово напускат болницата в Карлово . 3| 4119 |09.05.2017 Петима кардиолози напускат болницата в Ловеч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads