Реклама / Ads
1| 4016 |09.03.2020 СВЯТ

Сена заля част от Париж

.
Източник: БГНЕС
Крайбрежни паркове във френската столица Париж се наложи да бъдат затворени днес, след като река Сена излезе от коритото си след неколкодневни валежи. На измервателния пункт Аустерлиц водите на Сена достигнаха до 4,2 м, тоест с повече от 2 м над нормалното си равнище, и бяха залети някои нискоразположени кейове и крайбрежни пешеходни зони.
 

Информацията съобщиха столичните власти, цитирани от Ройтерс.

 

"Бато муш", най-големият от няколкото оператори на круизи по Сена, съобщи, че от вчера корабчетата му не се движат и така ще бъде и утре. Причината е, че наводненият кей при моста Алма на практика не позволява на туристите да се качват на корабчетата.

При каменния зуав - статуята на войник, използвана от парижани като показател за покачването на Сена - водата стигаше малко под коленете на войника, тоест малко под отметката от 4,30 м, което значи, че реката е неподходяща за корабоплаване.

 

При наводненията през 2018 г. нивото на Сена се покачи до цели 5,84 м (до около колана на зуава), което предизвика сериозен транспортен хаос. Реката тогава заля железопътна линия, свързваща западните и южните предградия на Париж.

 

Днес представител на метро и жп операторът РАТП съобщи, че влаковете по мрежата му се движат нормално.

 

През юни 2016 г. нивото на Сена се беше покачило до 6,1 м, поради което Лувърът се наложи да изнася артефакти от подземията си като предпазна мярка срещу възможно наводнение. Тогава бяха наводнени хиляди жилищни сгради по течението на Сена и основния й приток Марна.


Измереното днес повишение на водите на Сена е лоша новина за Лувъра, който неотдавна затвори няколко пъти заради стачки срещу пенсионната реформа на президента Макрон и епидемията от коронавируса, отбелязва Асошиейтед прес. Днес най-посещаваният музей в света съобщи, че изключително внимателно следи нивото на реката. Лувърът, една от най-големите забележителности на Париж, се помещава в бивша кралска резиденция, разположена на десния бряг на Сена, и е силно уязвим при излизания на Сена от коритото й.

 

През уикенда парижките власти затвориха тунела под Градините на Тюлейри, които се намират в съседство с Лувъра. Властите обаче призоваха обществеността към спокойствие.

 

Лувърът обяви, че речното ниво в района на музея засега не е достигнало до критични стойности, но като предпазна мярка ограничава броя на посетителите.

 

Властите в града неведнъж са предупреждавали, че в Париж може да се повтори катастрофалното наводнение от януари 1910 г., когато водите на Сена достигат 8,62 м и голяма част от центъра на френската столица остана под вода, отбелязва Ройтерс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4345 |13.11.2019 Опозиционната боливийска сенаторка се обяви за временен президент на Боливия . 1| 4146 |05.11.2019 САЩ съобщиха на ООН, че се оттеглят от Парижкото споразумение за климата . 0| 4416 |06.10.2019 Eкоактивисти и „жълтите жилетки“ заедно на протести в Париж (видео) . 0| 3928 |05.10.2019 Нападателят в Париж приел исляма още през 2008 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads