Реклама / Ads
4| 5344 |30.01.2011 СВЯТ

В Сеул съдят сомалийски пирати

.
Петима сомалийци, заловени при освобождаването на отвлечен кораб, бяха отведени в Южна Корея и поставени под формален арест, предаде АФП.
 
Опитите на властите в Сеул да накажат предполагаемите пирати се следят с голям интерес от редица държави, които търсят решение на проблема с отвличанията на кораби.

Петимата бяха заловени на 21 януари, когато южнокорейски командоси щурмуваха кораба „Самхо Джулъри". Сомалийците пристигнаха със специален полет и бяха отведени в южния град Бусан. Те са на 19-20 годишна възраст.

Южнокорейските морски власти са съставили екип от 50 специалисти, който ще отговаря за първото в световен мащаб съдебно дело срещу модерните пирати. Предявени са им обвинения за обир, опит за убийство и отвличане на кораб, съобщи за АФП говорител на морската полиция. Разследването ще продължи около 10 дни.

Пиратите отрекоха обвиненията, като посочиха, че са действали по заповед на предводителя си и не са стреляли по капитана на товарния кораб. Кап. Сеок Хе-Кюн е в критично състояние и беше подложен на поредица от операции в оманска болница.
Сомалийците са застрашени от доживотен затвор, ако бъде доказано, че те са простреляли капитана, а ако той умре присъдата ще бъде смърт.

Пиратството разцъфтява по бреговете на лишената от централна власт Сомалия и много кораби, минаващи в близост, стават жертва. Военни кораби патрулират в региона и 780 пирати са зад решетките в 13 страни. Повечето от тях, обаче бързо излизат на свобода, тъй като няма установена процедура по наказателното им преследване.

От 2008г. насам пиратите са отвлекли близо 2 000 души и са получили до 9,5 млн. долара под формата на откупи.

Frognews.bg припомня, че командоси от южнокорейския флот убиха 8 сомалийски пирати, плениха петима техни съучастници и освободиха 21-членния екипаж на товарния кораб “Самхо джуълри” на 21 януари тази година. Корабът беше похитен на 15 януари т. г. в Арабско море - на път от Абу Даби за Шри Ланка. Плавателният съд с водоизместимост 11 500 т е с екипаж от 8 южнокорейци, двама индонезийци и 11 души от Мианма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5579 |25.09.2010 Гръцки кораб в плен на Сомалийски пирати . 1| 5078 |03.06.2010 Пирати убиха капитан на кораб . 0| 5553 |29.04.2010 Съдят Жириновски за морални щети . 0| 5667 |29.04.2010 Съдят Ферари за “подпрагова” реклама на цигари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads