Реклама / Ads
0| 2756 |29.08.2022 СВЯТ

Шиити щурмуваха правителствения дворец в Багдад, въведе се комендантски час

.
Източник: Снимката е илюстративна
Последователите на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр щурмуваха сградата, в която се помещава централата на иракското правителство, малко след като той обяви, че се оттегля от политиката. Военните съобщиха, че в столицата Багдад се въвежда комендантски час, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 

Днешният развой на събитията задълбочи още повече политическата криза в Ирак, след като преди месец привържениците на Садр щурмуваха и сградата на парламента. Оттогава заседанията на законодателния орган са преустановени.


В съобщение в профила си в Туитър Садр обяви, че напуска политиката и закрива всички представителства и структури на движението си, с изключение на религиозните и културните. "Обявявам окончателното си оттегляне от политиката", написа популисткият шиитски духовник. "Ако умра или бъда убит, ви моля  да се молите за мен", допълни той.

 

Според очевидци малко след обявяването на новината протестиращи привърженици на Садр са се отправили към Зелената зона в Багдад и са започнали да премахват бетонните заграждения около нея, за да могат още повече хора да влязат на територията ѝ, въпреки засиленото присъствие на силите за сигурност. Някои са носели плакати с лика на Садр, а други скандирали: Народът иска да свали режима.

На видеозапис, споделен в социалните мрежи, се вижда как протестиращите поддръжници на Садр влизат в правителствения дворец и скандират "мирно и спокойно".

 

Демонстрант каза, че протестиращи са се разхождали из залите и кабинетите в сградата, а други влезли да плуват в басейна пред двореца.

Иракската армия обяви комендантски час в Багдад, който влезе в сила в 16:30 ч. (българско време). Но това не спря привържениците на Садр.

Министър-председателят Мустафа Казими призова протестиращите да напуснат Зелената зона, след като присъствието им го накара да отмени всички заседания на правителството до второ нареждане. Той призова Садр да помогне за оттеглянето на симпатизантите му от сградите на правителствените учреждения. По данни на телевизия "Ал Джазира" Казими е привел силите за сигурност в Багдад в състояние на повишена бойна готовност.

 

Садр обяви, че се оттегля от политиката и през 2014 г., но въпреки това той остава влиятелен на политическата сцена.

Той никога не е заемал политически постове, но на изборите миналата година садристкият блок около неговата личност спечели най-много места в парламента. Те обаче не стигнаха за управленско мнозинство. След като повече от десет месеца след изборите политическите сили не успяха нито да излъчат ново правителство, нито да изберат нов президент, Садр каза на депутатите си да напуснат парламента и призова за предсрочни избори. Той разполага с много последователи и може да мобилизира стотици хиляди хора в цялата страна, което може да доведе до кървави сблъсъци, ако и противниците му мобилизират привържениците си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6506 |11.10.2020 Щурмуваха полицейски участък в Париж . 3| 6369 |06.10.2020 Гореща точка - Киргистан: Демонстранти щурмуваха и подпалиха парламента . 0| 4753 |26.11.2018 Стотици мигранти щурмуваха американската граница с Мексико . 0| 3399 |11.02.2017 Полицай загина на антиправителствен протест на шиити в Багдад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads