Реклама / Ads
1| 5132 |09.08.2011 СВЯТ

Шок и паника на Уолстрийт

.
Източник: източник
Вълненията на световните пазари, предизвикани от заплахата от дългова криза в Европа и от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, днес доведоха до срив на борсите, съобщиха информационните агенции.
 

Късно снощи "Уолстрийт" понесе най-тежките удари от края на 2008 година. Индексът "Дау Джоунс" се срина с 5,6 процента, а "Насдак" - с близо 7 на сто. Масовата разпродажба на акции в САЩ повлече тази сутрин и индексите в Токио, Сеул, Хонконг.

Паниката на световните борси беше предизвикана от нарастващите опасения за риск от т.н. "двойна икономическа рецесия" в САЩ и от по-силно забавяне на икономическия растеж в Европа в следствие на дълговите проблеми в САЩ и Европа.

В основната на този срив на пазарите на акции не беше самото решение на S&P да понижи рейтинга на САЩ, а рязкото повишение на песимизма сред инвеститорите относно способността на политиците да вземат спешни адекватни и конкретни мерки за справяне с дълговите проблеми в САЩ в Европа.

Този срив на пазарите на акции стана факт, въпреки решението на ЕЦБ да разшири покупката на дългови книжа на Италия и Испания и въпреки изявлението след спешната среща на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-7, че те ще се сътрудничат при необходимост, за да предотвратят по-безредни движения на финансовите пазари.

Сривът на „Уолстрийт' се задълбочи след изявлението на Барак Обама, в което той не успя да предложи някакви по-конкретни нови пътища и мерки за разрешаване на фискалните и икономически проблеми на страната.

Европейската централна банка от сутринта започна да изкупува испански и италиански облигации, за да предотврати евентуален гръцки сценарий в двете средиземноморски страни. Засега намесата успя да успокои дилърите в двете страни.

На други фондови пазари в Европа обаче индеските продължават да падат - германският Dax си понижи с 3,75%, френският CAC40 - с 3,19%. Над 2% е спадът на британския индекс FTSE 100.

Азиатските борси същи реагираха на страховете от рецесия.

Японският индекс Nikkei изгуби 2,4% и достигна минималната си стойност от за периода от месец март досега.
Водещият фондов индекс в Южна Корея KOSPI пасна с 5%, хонгконгският - с 4%, индийският - с 3%.

Анализаторите предупреждават, че в близките седмици пазарите ще останат нестабилни, независимо от усилията на Г7 и Европейската централна банка.

В същото време цената на петрола тази сутрин отбеляза силен спад при търговията на азиатския пазар, като видът „Брент" мина под 100 долара за барел.

В сутрешните сделки в Азия барел „Брент" се продаваше с 3,83 долара по-евтино от предния ден, като цената достигна 99,91 долара. Малко по-рано, на борсата в Ню Йорк, видът „Лайт суит круд" падна до 76,08 долара за барел, губейки 5,23 долара от стойността си.

Петролният пазар продължава да търпи ударната вълна, предизвикана от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, което повлия на прогнозите за търсенето на суровината.

Златото от своя страна достигна нови рекордни цени - 1771$за тройунция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7247 |11.03.2011 8,9 по Рихтер люшна Япония; цунами, паника . 0| 5460 |21.05.2010 Обама удари "обръчите" на Уолстрийт . 8| 7906 |29.03.2010 Два взрива в московското метро; десетки загинали; паника! . 0| 5035 |24.01.2010 Опасност от терористична заплаха вся паника на Острова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads