Реклама / Ads
5| 5715 |09.11.2022 СВЯТ

Шон Пен връчи ”Оскар”-а си на Зеленски: Когато спечелите войната, ще ми го върнете (ВИДЕО)

.
Володимир Зеленски, Шон Пен Източник: Twitter
Американският актьор Шон Пен посети за пореден път Киев. Той връчи наградата си ”Оскар” на украинския президент Володимир Зеленски.
 

От своя страна президентът на Украйна връчи на Шон Пен украинския орден за заслуги.

 

"Това е просто символично, глупаво нещо. Когато спечелите, върнете го обратно в Малибу.", каза той, седнал до украинския лидер.

 

Шон Пен се оказа в Киев в първия ден от войната, докато снимаше документален филм. Сегашната му визита е трета оттогава и отново се дължи на снимки на филм - този път за войната в Украйна.

 

Зеленски каза по-късно във вечерното си видеообръщение към украинците, че Шон Пен "прави всичко, за да ни помогне да съберем международна подкрепа".


Видео, разпространено от президентството, показва как двамата мъже отиват да видят плоча с името на Пен, датирана от 24 февруари, датата на началото на руската инвазия, и поставена в "Алеята на храбростта" в Киев. Президентът я откри през август в чест на приятелите на Украйна, подкрепящи я в трудни времена.

 

Алеята, каза той, е знак на благодарност към видни личности, които защитават свободата с украинците, но също така "напомняне на всички бъдещи поколения на нашия народ, че различни хора, сили и индустрии се обединиха за нашата победа".

 

"Ние сме изключително благодарни на всички хора, които дойдоха лично, за да подкрепят Украйна и нашите граждани. И искахме да имаме място, благодарение на което настоящите и бъдещите поколения украинци да си спомнят онези смели хора, които стояха до Украйна от самото начало, ", каза Владимир Зеленски.

 

Преди това служители на Кремъл добавиха Пен и колегата му актьор Бен Стилър в руския "стоп-лист", което означава, че сега им е забранено да влизат в страната.

 

 

Освен с филмите и политическата си активност, Шон Пен е известен и с хуманитарната си дейност.

 

Американският актьор получи награда от форум на нобелови лауреати за мир. Той беше отличен за хуманитарната си дейност в помощ на пострадалите от разрушителното земетресението в Хаити.

 

Наградата му беше връчена лично от бившия президент на Русия Михаил Горбачов. На церемонията присъстваха също Далай Лама и бившият полски държавен глава Лех Валенса. Тогава актьорът не пропусна да отправи нов призив за мобилизиране на средства в полза на една от най-бедните страни на америсканския континент.

 

Пен беше изключително активен в усилията за възстановяване на опустошената от земетресение страна. Природното бедствие отне живота на повече от 300 000 души и остави милион и половина хаитяни без дом, а актьорът прекарваше почти половината от времето си в Хаити.


.

Той стана и директор на неправителствена организация за подпомагане настраната. Освен това е и почетен посланик на президента на Хаити Мишел Мартели, първият чужд гражданин, удостоен с тази титла.

 

Друг забележителен факт от житейската биография на Пен, който не можем да пропуснем е срещата му с наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо точно преди арестуването му, за да вземе от него интервю.

 

То е публикувано ден след залавянето на Чапо в мексиканския щат Синалоа, след като се укриваше от правосъдието в продължение на 6 месеца след зрелищното си бягство от строгоохраняван мексикански затвор.

 

Шон Пен разказва как през октомври 2015 г. е отишъл в мексиканската джунгла, където е имал среща с Ел Чапо, която е продължила седем часа. Последвали са допълнителни интервюта по телефона или чрез видеовръзка. 

 

Актьорът допълва, че мястото на срещата е било непознато за него. Представител на мексиканското правителство, казал, че срещата на Ел Чапо с Шон Пен е била част от елементите, които са довели силите на реда до арестуването на наркобарона - тоест, че мексиканските власти са знаели за нея.

 

Връзката между Шон Пен и Ел Чапо се е осъществила от мексиканската актриса Кейт дел Кастийо. В миналото тя открито изразяваше подкрепата си за наркобарона. Докато Ел Чапо бягал от правосъдието, той решил да заснеме документален филм за живота си и доверил грижите за проекта именно на Кейт дел Кастийо.

 

В миналото самата Кейт пък е играла в мексиканска сапунена опера и то в ролята на лидерка на наркокартел.

 

По време на интервюто Шон Пен и Ел Чапо говорели по широк кръг от въпроси - за детството на наркобарона, за отношението му към американската политика, към холивудската филмова индустрия. В интервюто Ел Чапо се похвалил, че е доставил повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от който и да е друг дилър по света. Признал, че имал флотилия от подводници и самолети, камиони и кораби за целите на доставките.

 

Гусман разказал и някои подробности за бягството си от затвора "Алтиплано". Той споделил пред Шон Пен, че за прокопаването на тунела, дълъг 1,5 километра, по който той избяга от килията си миналия юли, неговият картел Синалоа е наел инженери, които са отишли в Германия за специално 3-месечно обучение за подобни подземни дейности. Пред Шон Пен Ел Чапо се съгласил, че наркотиците унищожават хората, но е добавил, че там, където е израснал, не е можело човек да преживява по друг начин, освен чрез наркотрафик.

 

В интервюто наркобаронът прогнозира, че дори и той да изчезне, трафикът на дрога няма да намалее и отрича да е виновен за високите нива на пристрастяване към наркотици по света.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3649 |03.08.2022 Зеленски: Руснаците трябва да признаят вината си във войната срещу Украйна . 0| 5816 |23.04.2022 Зеленски: Съюзниците ни най-накрая доставят оръжията, които Киев поиска . 3| 6058 |22.12.2020 Русия връчи вербални ноти на Германия, Франция и Швеция . 2| 4789 |13.09.2019 Зеленски: Украйна ще се бори да си върне Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads