Реклама / Ads
12| 6217 |04.09.2012 СВЯТ

Сирия: "Ще отрежем ръцете на Турция"

.
Това заяви сирийският министър на информацията Омран Ахед аз Зуби, цитиран от телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк
 
"Ако Турция продължава, както досега, да се бърка в Сирия по въпроси, които се отнасят до националната сигурност на нашата страна, ще й отрежем ръцете. Тази участ ще постигне всички онези страни, които продължават да се бъркат в работите ни, те ще си платят за това".

Това заяви сирийският министър на информацията Омран Ахед аз Зуби, цитиран от телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк.

Сирийският министър разкритикува турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за изказванията му, че сирийският президент е изгубил своята легитимност.

"Не Ердоган е този, който ще казва, че Башар Асад е изгубил политическата си легитимност и че трябвало да си отиде. Това може да реши само нашият народ със своята воля, а именно чрез избори", каза Омран Ахед аз Зуби.

По думите му Сирия няма да отстъпи нито педя земя за създаване на буферна зона по границата с Турция в отговор на идеята за създаването на такава зона заради многото сирийски бежанци, търсещи спасение в Турция.

"Ако все пак се отиде към такива действия, в отговор сирийските сили ще бомбардират тези зони", допълни министърът. Сирийският министър призова сирийските бежанци да се завърнат, обещавайки, че няма да последват никакви санкции. Общият брой на сирийските бежанци е достигнал вече 235 хил. души, а само през август от страната са избягали над 100 хил. сирийци, съобщи на пресконференция говорителката на Върховния комисар на ООН за бежанците Мелиса Флеминг. Това е най-високият показател за един месец от началото на кризата в Сирия, отбеляза тя.

Междувременно президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Петер Маурер се срещна в Дамаск със сирийския президент Башар Асад по време на мисия за постигане на по-добър достъп за хуманитарните работници, предаде Ройтерс.

МКЧК заяви, че Маурер е провел 45-минутен разговор с Асад, в който сирийският президент го е уверил, че подкрепя дейността на неговата организация на територията на Сирия, стига тя да си остава безпристрастна и независима, предаде сирийската държавна телевизия.

Маурер  е приветствал волята за сътрудничество на сирийското правителство и установеното доверие между неговата организация и Дамаск, съобщи държавната телевизия.

Според сирийската агенция САНА на срещата между Асад и Маурер са се обсъждали необходимите механизми за засилване на сътрудничеството между Сирия и МКЧК.

В Дамаск Маурер ще се срещне със сирийския министър на външните работи Уалид Муалем, с министъра на вътрешните работи Мохамед Ибрахим аш Шаар, с министъра на здравеопазването Саад Абдел Салам Найеф и с държавния министър по въпросите на националното помирение Али Хайдар.

МКЧК има 50 чуждестранни и сирийски работници в Сирия, но от края на юли движението им е ограничено в рамките на Дамаск заради ожесточените боеве. От началото на годината МКЧК е раздала помощи на над 800 хил. души в Сирия, повечето от които принудени да напуснат домовете си заради конфликта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5187 |04.09.2012 В Брюксел забраниха псуването . 2| 5608 |03.09.2012 Отказ от АЕЦ в Япония . 6| 8386 |03.09.2012 Преподобният Муун умря, империята поема синът му . 1| 5603 |01.09.2012 Испания увеличи ДДС-то

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads