Реклама / Ads
2| 3387 |19.05.2021 СВЯТ

ЕС смъмри Беларус за затварянето на водещ независим новинарски сайт

.
Александър Лукашенко Източник: БГНЕС
Европейският съюз нанесе удар срещу Беларус заради закриването на най-голямата независима онлайн платформа в страната, Tut.by, тъй като един от неговите репортери напусна затвора, след като излежа 6-месечна присъда за докладването за смъртта на протестиращ, убит по време на репресии срещу демонстрации против Александър Лукашенко, съобщава Big News Network.
 

В изявление на 19 май говорител на ЕС нарече затварянето ден по-рано на популярния новинарски сайт „акт на продължаващи репресии и сплашване“ срещу независими медии.

 

Беларуските власти също нахлуха в офисите на Tut.by в Минск и други региони и домовете на негови журналисти и служители, като разбиха вратата, водеща към апартамента на Марина Золатава, главен редактор на сайта. Базираната в Минск правозащитна група Vyasna (пролет) заяви на 19 май, че са задържани 12 жени и двама мъже, които са работили за изданието.

 

„В последния акт на продължаващи репресии и сплашване от режима властите се прицелиха в понеделник в най-голямата независима медия Tut.by“, се казва в изявление на говорител на Европейската комисия.

 

„Задържани са най-малко 15 служители на медията, домейнът ѝ е блокиран, офиси и частни апартаменти на персонала й бяха претърсени и беше образувано наказателно дело срещу неговото ръководство“, се допълва в изявлението.

 

Подчертава се, че „тормозът срещу журналисти трябва да спре и всички задържани трябва да бъдат незабавно освободени, заедно с всички политически затворници“.

 

„Не може да има безнаказаност за извършителите на нарушения на човешките права. ЕС, заедно с международната общност, координира усилията, за да ги държи под отговорност“, изтъква още говорителят на ЕК.

 

Миналата седмица ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че Общността подготвя четвърти кръг от санкции срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко заради репресиите срещу опозицията.

 

ЕС вече удари Лукашенко и 87 официални лица и бизнесмени, свързани с неговия режим, със замразяване на активи и визови забрани.

 

Беларуският автократ претендира победа за шести мандат на изборите през август, които бяха масово критикувани в международен план и от опозицията като фалшифицирани.

 

Властите отговориха на масовите протести с брутални репресии, при които хиляди бяха задържани, няколко убити, а опозиционни лидери бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната.

 

Журналистите в бившата съветска република са все по-често под прицел от страна на режима, след като тя се опитва да задуши всякаква критика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3744 |01.05.2021 Беларус осъди 14 опозиционери на затвор за участие в протестите срещу Лукашенко . 12| 4988 |12.04.2021 Беларус дръпна шалтера на Euronews . 3| 3590 |28.03.2021 Отново криза в Беларус: 245 демонстранти са задържани . 2| 3469 |18.02.2021 По 2 години затвор за журналистки, отразявали протестите в Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads