Реклама / Ads
6| 6429 |29.12.2009 СВЯТ

Сомалийски пирати похитиха петима български моряци

.
Петима български моряци са били в отвлечения кораб „Джеймс Парк”, пътуващ под британски флаг. Това е съобщил пред „Фокус” говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Корабът е отвлечен вчера вечерта от пирати.
 
Помощник-капитанът на кораба е българин, останалите четирима моряци са от Варна, съобщава Дарик.

Освен българите на борда на кораба плават още 21 души, граждани на Турция и Русия.

МВнР е потвърдило, че вече работи по случая, като е задействан кризисният щаб във ведомството. За случилото са уведомени и роднините на петимата българи, на все още не се споменават техните имена.

Корабът е контейровоз, не е голям, около 8000 бруто регистър тона. Сигналът за бедствие е подаден в 14.20 часа вчера по Гринуич, като в 17.10 часа от мостика на плавателния съд са се обадили на патрулиращите кораби от операцията „Аталанта”, че са отвлечени от пирати.

Все още корабът плава вероятно към сомалийския бряг, като се следи неговото движение. „Сейнт Джеймс Парк" носи на борда си химикали, които не са взривоопасни. Корабът пътува от Испания за Тайланд.

Българската операторска фирма, която е наела нашите моряци, е известена за случая. Близките на петимата също са запознати с инцидента. Министърът на външните работи Румяна Желева лично следи случая, потвърдиха от МВнР.
„Всички наши партньори са известени – международната морска организация в Лондон е запозната, партньорите от Европейския съюз, военното командване на Европейския съюз е известено и мисията „Аталана” в Аденския залив”, е заявил говорителят на външно.

Фирмата, наела нашите моряци е от Варна, но на този етап името й не се съобщава. Очаква се пиратите да закотвят отвлечения кораб някъде покрай Сомалия и тепърва да поставят условията си, коментират експерти.

През изтичащата година за втори път български моряци стават жертва на пирати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5135 |28.12.2009 Караджич: Семейството ми премина през Ада . 6| 5682 |28.12.2009 Фалшива тревога за терористичен акт в полет за Детройт . 1| 5446 |27.12.2009 Бащата на нигериеца Умар предупредил за екстремизма на сина си . 7| 5751 |26.12.2009 Ал Авлаки заповядал атентата в американския самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads