Реклама / Ads
28| 14975 |30.10.2011 СВЯТ

Списъкът на най-жестоките диктатори се води от Кадафи

.
М. Кадафи е диктатор №1
Хитлер е едва на трето място, според класация на сп. Тайм.
 

 

Американското списание Тайм нареди най-жестоките диктори в света, свалени от техни сънародници.

 

На първо място в списъка е сваленият либийски диктатор Муамар Кадафи. Той идва на власт, когато е едва на 27 години през далечната 1969 година. Той бе заловен и убит на 20 октомври 2011 година.

 

На второ място е иракският лидер Садам Хюсеин, който бе арестуван от американските войски на 13 декември 2006 година. На 30 декември същата година той бе обесен в Багдад.

 

На трето място е германският фашистки диктатор Адолф Хитлер, който създаде концентрационни лагери, където бяха избити десетки милиони невинни хора. Хитлер предизвика и Втората световна война.

 

Бенито Мусолини идва веднага след Хитлер. Италианският фашистки ръководител идва на власт през 1922 година. Той е заловен и обесен от силите на съпротивата през април 1945 година при опит да избяга в Швейцария.

 

Един от най-жестоките лидери Пол Пот идва на власт през 1975 година, като ръководител на камбоджанските комунисти "Червените кмери". По негово време са избити милиони невинни хора. След свалянето му от власт той е осъден и остава под домашен арест. Умира на 15 април 1998 година.

 

Доживотният президент на Уганда Иди Амин управлява страната само 8 години. По това време в страната се извършва жестоко етническо прочистване и избиване на хиляди противници на режима. След преврата той бяга в Либия, където е приет от Муамар Кадафи. След това отива в Саудитска Арабия, където умира през 2003 година.

 

Мобуто Сесе Секо е класически африкански диктатор. Идва на власт като офицер и концентрира цялата власт в ръцете си. Той остава на власт близо 40 години. След преврата през 1997 година Мобуту бяга в Мароко, където много скоро умира.

 

Румънският диктатор Николае Чаушеску управлява страната 24 години. Той създава една от най-жестоките политически полиции в Източна Европа. През декември 1989 година Чаушеску е свален от власт и много бързо осъден и разстрелян, заедно с неговата съпруга Елена Чаушеску.

 

Сръбският диктатор Слободан Милошевич се нарежда веднага след Чаушеску. Милошевич предизвика няколко войни на територията на бивша Югославия - в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Стотици хиляди души бяха избити, а над 3 млн. се превърнаха в бежанци. Той бе свален от власт през октомври 2000 година. На следващата година е предаден на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Умира в ареста на Трибунала през 2006 година.

 

В списъка на най-известните световни диктатори са още и Жан-Клод Дювалия от Хаити, Фердинад Маркос от Филипините, Хосни Мубарак от Египет, Фулхенсио Батиста от Куба, Антонио Салазар от Португалия и Алфредо Стреснер от Парагвай.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5638 |29.10.2011 Терор в Афганистан . 2| 5524 |29.10.2011 4.4 по Рихтер разтърси Северна Италия . 2| 5536 |28.10.2011 Въоръжен стреля по посолството на САЩ в Сараево . 1| 6537 |28.10.2011 Общността на нациите загърби правилата при наследяване на короната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads