Реклама / Ads
23| 7152 |02.06.2015 СВЯТ

"Стратфор": Русия иска по-малко НАТО в България

.
Срещат се и такива плакати в София....
В преговорите със САЩ относно украинската криза едно от двете условия на Русия е да бъде намалена активността на Пентагона и НАТО по източните граници на блока, включително в България. Това твърди американският разузнавателно-аналитичен център Stratfor ("Стратфор"), анализирайки новите тенденции в отношенията САЩ-Русия след посещенията на държавния секретар Джон Кери и помощничката му Виктория Нюланд в Русия.
 
"САЩ и Русия бяха в тесен контакт от самото начало на кризата в Украйна. Но посещението на Нюланд, както и срещата на Джон Кери с руския президент Владимир Путин могат да станат сигнал към смяна на американската стратегия в преговорите с Москва", пише в статията на Stratfor.

Посещенията на Кери и Нюланд сигнализират, че Вашингтон иска да стане по-важен участник в диалога по украинската криза и е готов да обсъди компромисни решения с участниците от "нормандската четворки", предполагат аналитиците на центъра, предаде БГНЕС.

Според тях руските преговарящи искат от Вашингтон няколко ключови отстъпки. Първо, Москва е загрижена от присъствието на американски военни инструктори в Украйна и очаква от САЩ гаранции, че 6-месечната "украинската мисия" на американските военни няма да бъде удължена или разширена. Другото ключово изискване на Кремъл е ограничаване на активността на САЩ и НАТО по източните граници на алианса - в балтийските страни, Полша, Румъния и България.

Що се отнася до санкциите, Вашингтон е готов на отстъпки. Икономическите ограничения спрямо Русия може да бъдат снети, ако Белия дом се реши на такава стъпка. В случая обаче със санкциите на Европейския съюз нещата са по-сложни – санкциите могат да паднат, само ако с това се съгласят всички страни членки. Засега блокът няма обща позиция. Ако някои балтийски държави и Полша се обявяват за продължаване на санкциите, Гърция, Италия, Унгария и Испания биха искали да защитят търговските връзки с Русия и вече показаха намерението си да гласуват за смекчаване на политиката на санкции. Така на Германия, която избра линията на остра критика срещу Русия, й става все по-трудно да се придържа към този курс.

Ако администрацията на Барак Обама вземе решение за снемане на санкциите, това ще става постепенно, като се започне със смекчаването на на такива аспекти като забраната за влизане в САЩ на физически лица от американския списък. В замяна Вашингтон най-вероятно ще поиска пълното прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение и разширен достъп на международните наблюдатели в зоната на украинския конфликт.

Аналитиците на Stratfor отбелязват, че серията преговори между Вашингтон и Кремъл не означава, че украинската криза върви към края края си, но САЩ показаха готовност за диалог с Русия и за търсенето на компромис.

Същевременно днес командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис, който е на посещение у нас, отбеляза задоволството си от подкрепата на България за бъдещето провеждане на учението "Бърз отговор" в края на август. "Мисля, че географското положение на България, история и връзките, които има със своите съседи, я правят изключително важна част от стабилността на този регион", каза генералът и посочи ползите и за региона, и за България от членството на страната ни в НАТО.

България иска присъединяване към меморандума на НАТО, което ще позволи провеждане на операции и учения, включително и изграждане на бази на алианса на българска територия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8761 |30.05.2015 В Русия ограничават пиенето на одеколон със закон . 63| 10731 |19.05.2015 Пробив! Русия пусна Украйна в ЕС . 0| 5779 |14.05.2015 В ход е "гореща линия" между Русия и НАТО . 11| 5143 |28.04.2015 Италия иска спиране на санкциите против Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads