Реклама / Ads
0| 4641 |01.01.2015 СВЯТ

Светът очаква една мирна 2015г.

.
От финансовата криза в Русия до кибервойната със Северна Корея току що отминалата в историята 2014г. донесе горещи точки по планетата в последните си седмици и заложи основите за една също толкова бурна 2015г. Почти всички големи конфликти като сблъсъкът с "Ислямска държава", противостоенето между Запада и Русия заради Украйна, както и битката с епидемията от ебола ще продължат.
 
"Обичайно, след година като тази, е хората да очакват успокояване", казва Джон Басет, бивш високопоставен служител в британската GCHQ, еквивалентът на американската Агенция за национална сигурност (NSA). "Но никой от тези проблеми не беше уреден и участниците в тях не са изчезнали", казва Басет, който сега работи в Оксфордския университет.

Тези причини са разнообразни – глобален поврат на икономическата сила от Запада към развиващите се страни, нови технологии, регионални вражди и гняв от увеличаващото се социално неравенство.

През юни доклад на Института за икономика и мир показа, че за седма поредна година от 2007г. насам световният мир се влошава и това е обръщане на тенденцията на подобрение, която бе водеща десетилетия наред.

Същата организация обяви през ноември, че загиналите от нападения на екстремисти са скочили с 60% до исторически максимум. Това е ставало основно в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и Нигерия във времена, когато Западът не е способен да реагира на подобно войнствено поведение, а бюджетите за отбрана на САЩ и европейските им партньори се свиват.


Западните лидери се надяват икономическата криза да охлади амбициите на Владимир Путин, но други вече се притесняват, че тя може да го направи по-непредвидим. "Не е задължотилно Русия да започне да се държи по-добре", казва Кристофър Хамър, бивш пилот от американския военноморски флот и старши анализатор в Института за изследване на войната. Представители на НАТО казват, че алиансът ще възприеме всяка агресия, дори подмолна, срещу балтийските държави членки като акт на война.

Китай трупа военна мощ и отправя претенции към почти цялото Южнокитайско море, където се смята, че има богати залежи на петрол и газ. За същите райони претендират още Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам и Тайван. Заради шепа скали в Източнокитайско море силно се влошиха отношенията между Пекин и Токио.

Официални лица и анализатори казват, че Западът вече се е разпрострял отвъд възможностите си да реагира и конфронтация в една точка на планетата може да окуражи потенциални враждуващи страни в другия й край да опитат късмета си. Засиленото самочувствие на Северна Корея може отчасти да се обясни именно с това.

Вашингтон обвинява Пхенян в провеждането на кибератака срещу "Сони пикчърс" заради игрален филм, разказващ за въображаемо покушение срещу лидера Ким Чен Ун. Северна Корея отхвърля тези обвинения. Но Алистър Нютън, старши анализатор в банковата група "Номура" на политическите процеси казва, че "атаката срещу "Сони" демонстрира колко уязвим е Западът пред растящата заплаха от компютърните нападения".



Враговете на Вашингтон прибягват все по-уверено към методите на една война, която не е съвсем война. Става дума за употребата на тактики, които доскоро се отхвърляха като недопустими, както и на нелегални въоръжени сили като "малките зелени човечета" в униформи и военна техника без опознавателни знаци, които според Запада са използвани в Украйна от Русия.

Израел може би вече няма да успява само с подривна тактика да забави иранската ядрена програма. До средата на 2015г. е срокът да се сключи международно споразумение с Техеран по този въпрос, но анализатори смятат, че не е изключена израелска военна атака, която да го провали.

"Ако Иран приеме сделка – и тук става дума за едно наистина голяма "ако" – това би било повод за такава акция", твърди Найджъл Инкстър, бивш зам.-директор на британското разузнаване МИ-6 и настоящ ръководител на отдела за стратегически заплахи в лондонския Международен институт за стратегически изследвания. Според него много ще зависи от това дали премиерът Бенямин Нетаняху ще спечели изборите през март и колко твърдолинейна ще е новата управляваща коалиция.

Но една е заплахата, срещу която се обединяват световните сили. Разгромяването на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия стана водещ приоритет както за западните държави, така и за страните от Персийския залив, Турция, Русия и Китай. Още е неясно, обаче, доколко те ще успеят да преодолят различията си за бъдещето на сирийския президент Башар ал Асад.

Някои се притесняват, че операцията за защита на бежанци, подгонени от ислямистите в Северен Ирак, се превръща в пълзяща мисия в момент, когато в САЩ започва все по-усилено предизборната кампания за президент. Над 1000 военни от 82-ра въздушно-преносима дивизия на САЩ ще се разположат в Ирак през 2015г. за обучаване на иракската армия.

Първите месеци на новата година ще са важни и за борбата със съвсем друг враг – ебола.

САЩ изпратиха значителен брой свои военни за изграждане на болнични центрови в Либерия и се смята, че това е допринесло за намаляването на новите случаи на зараза. Но в Сиера Леоне и Гвинея вирусът продължава да вилнее.

"Всичко това са наистина необичайно разнообразен набор от предизвикателства", казва Катлийн Хикс, която през 2012-2013г. бе зам.-министър на отбраната на САЩ, а сега работи във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4477 |10.12.2014 Очакват се протести в Азия заради доклад на ЦРУ . 5| 4263 |06.12.2014 Оланд неочаквано в Москва . 7| 4860 |02.12.2014 Светът се раздели за "Южен поток" . 3| 5967 |28.11.2014 Папата и Ердоган мислят еднакво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads