Реклама / Ads
7| 4855 |02.12.2014 СВЯТ

Светът се раздели за "Южен поток"

.
Струващият 40 милиарда долара руски проект „Южен поток" стана жертва на падането на енергийните цени, намаленото търсене от страна на Европа и политическото противопоставяне между ЕС и Москва заради кризата в Украйна, пишат световни медии.
 

Вчера Русия обяви, че спира проекта заради възражения от страна на ЕС и посочи Турция като свой преференциален партньор.

 

„Мисля, че вероятността да бъде изграден „Южен поток" е близо до нула", каза Пиер Ноел, експерт по икономическа и енергийна сигурност към Международния институт за стратегически изследвания. Не мисля, че Путин блъфира, мисля, че той наистина се адаптира към новата геополитическа ситуация в Европа, поясни експертът.

 

„Намаляването на цените на газа, индексирани спрямо цените на петрола и ниските продажби най-вероятно ще доведат „Газпром" до червено тази година", обяви Михаил Корчемкин от East European Gas Analysis.

 

„Отмяната на проекта може да намали негативния паричен поток на „Газпром" през 2014-2017 година", добави той, цитиран от нюз. бг.

 

Анализаторът на „Газпром" е съгласен, че санкциите може да са били фактор. „С присъединяването на Крим Путин създаде голяма бариера за проекта „Южен поток", каза Корчемкин и добави: "Газпром" не може да увеличи парите за проекта след налагането на санкциите, добави той.

 

Спирането на „Южен поток" отразява руския вътрешен натиск къде трябва да се инвестират ограничени ресурси във време, когато са наложени санкции, заяви от своя страна Карлос Паскуал от Центъра за глобална енергийна политика към Университета „Кълъмбия".

 

По-трудно е, по-скъпо е да получиш достъп до капитал, и най-бързо разрастващите се пазари на газ в света се намират в Азия, Русия на практика няма никакъв капацитет за износ на азиатския пазар, поясни експертът.

 

Паскуал, който по-рано тази година беше топ енергиен дипломат на американския Държавен департамент, изтъкна, че няма никакъв начин отмяната на проекта да навреди на Европа. Това ще спаси парите на европейските потребители чрез отстраняване на ненужно скъпа тръба, която няма да допринесе с нови доставки на газ, обясни той.

 

По думите му действията на „Газпром" могат да покажат ефектите от наложените от ЕС и САЩ санкции срещу Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6657 |08.11.2014 Горбачов: Светът е на ръба на нова студена война . 29| 6392 |24.06.2014 Путин размаха пръст на САЩ за "Южен поток" . 18| 6776 |19.06.2014 Украйна отряза главата на "Южен поток" . 1| 5344 |09.06.2014 И Сърбия замрази "Южен поток" заради България и ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads