Реклама / Ads
0| 6076 |09.11.2013 СВЯТ

Тайфунът "Хайян" взе 1200 жертви

.
Манила. Филипинският Червен кръст обяви, че повече от 1000 души са били убити в крайбрежния град Таклобан и поне 200 са загинали в силно засегнатата обалст Самар, в следствие на един от най-силните тайфуни, който е преминавал през страната, предаде Ройтерс.
 

Гвендолин Панг, генерален секретар на филипинското подразделение на Червения кръст, заяви, че броят на жертвите е базиран на предварителни доклади от екипи на Червения кръст в Таклобан и Самар, които са сред най-опустошените райони, засегнати от супер тайфуна Хаян в петък.

"Оовече от 1000 тела са били забелязани във водите, залели Таклобан, според докладите на нашите екипи", каза тя пред Ройтерс. "В Самар има около 200 смъртни случая. Продължаваме със спасителните и издирвателни дейности".

Тя каза, че очаква по-точен брой да излезе след по-прецизно отчитане на телата в тези райони.

Супер тайфунът Хайян - един от най-мощните регистрирани досега се вряза в източните острови Лейте и Самар в петък с нестихващи ветрове със сила от 315 км в час. Засегнати от стихията са над 4 милиона души в 36 провинции.

Голяма част от най-силно засегнатите райони остават откъснати от света, без електричество и телефонна връзка, а първите впечатления от местата, достигнати от военните, рисуват особено зловеща картина. В Таклобан - столицата на Лейте, управителят на летището съобщи за над 100 тела, пръснати из района и за поне още толкова ранени. Разрушени са терминалът, контролната кула и цялото оборудване.

Цели райони на града с население от 220 000 души са изравнени със земята, съобщава фотограф на Франс прес, който успял да стигне до крайбрежния град с военен самолет, превозващ помощи.

Един ден след като Хаян премина през филипинския архипелаг в права линия от изток на запад, спасителни екипи се борят да достигнат отдалечени райони, възпрепятствани от разрушени пътища, много от които са и затрупани с отломки и паднали дървета.

Броят на жертвите се очаква да нарасне рязко. Междувременно в събота бурята се насочи към Виетнам.

Ссупер тайфунът от категория 5 отслабна до категория 4 в събота, но според прогнозите може да се засили отново над Южнокитайско море на път за Виетнам.

Властите в 15 провинции във Виетнам са започнали да се подготвят за евентуални свлачища и извикаха всички морски съдове да се приберат в пристанищата. Близо 300 000 души са били преместени в безопасни райони според сайта на правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5738 |09.11.2013 Супертайфунът "Хаян" взе най-малко 56 жертви . 0| 6105 |29.10.2013 Жертвите от бурята „Свети Юда” растат . 0| 6231 |29.09.2013 Мумбай: 60 жертви и край на издирването на оцелели . 1| 5510 |23.08.2013 Десетки жертви и ранени в Ливан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads