Реклама / Ads
0| 3354 |02.02.2022 СВЯТ

Талибаните назначиха първите жени на ръководни постове в Афганистан. Университети отварят врати за момичета

.
Източник: БГНЕС
Талибаните обявиха назначаването на жени на висши постове в страната за първи път, откакто завзеха властта в Афганистан. Тази информация беше публикувана на страницата в Twitter на Забихула Муджахид, заместник-министър на информацията и културата във временното афганистанско правителство.
 

"Със заповед на ръководителя на временния кабинет д-р Малалай Рахим е назначена за директор на специализирания родилен дом "Малалай" в Кабул, единственото по рода си акушеро-гинекологично заведение в цялата страна. По предложение на Министерството на висшето образование и с одобрението на министър-председателя във временното правителство д-р Ариан е назначена за директор на гинекологичната клиника в столичния квартал Шахрара", се подчертава в доклада.

 

Назначенията бяха предшествани от многобройни срещи между радикали и представители на няколко държави и международни организации, на които, наред с други неща, беше повдигнат въпросът за участието на жените в обществения и политическия живот.

 

Според данни на ООН, благодарение на силната подкрепа на международната общност, през последните 20 години смъртността при майките в Афганистан, която е съществен проблем в страната, е спаднала от 1450 смъртни случая на 100 000 раждания през 2000 г. до 638 смъртни случая на 100 000 раждания през 2019 г. Въпреки това тази цифра остава сред най-високите в света.

 

Междувременно в Афганистан бяха открити някои държавни университети за първи път след завземането на властта от талибаните през август. Сега в тях ще могат да се обучават и жени, след като според официални представители учебните заведения ще бъдат разделени по полов признак.

 

Повечето средни училища и всички държавни университети бяха затворени за момичета, когато твърдолинейната ислямистка групировка се върна на власт. Това породи опасения, че на жените отново ще бъде забранено да учат, както се случи по време на първото управление на талибаните през 1996-2001 г.

 

„Това е момент на радост за нас, че занятията ни започнаха. Но все още се притесняваме, че талибаните могат да ги спрат“, казва пред АФП Зарлаща Хакмал, която учи право и политически науки в университета в Нангархар.

 

Длъжностни лица съобщиха, че в сряда са открити университетите в провинциите Лагман, Нангархар, Кандахар, Нимроз, Фарах и Хелманд. По-късно този месец е планирано да бъдат възобновени дейности и в други части на страната.

 

Талибаните заявиха, че не възразяват срещу образованието на жените, но искат класовете да бъдат разделени и учебната програма да се основава на ислямските принципи. Талибаните твърдят, че до края на март всички училища за момичета ще бъдат отворени отново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4142 |26.12.2021 „Не слушайте музика в колата. Не возете жени без хиджаб“: Новите правила на талибаните . 0| 3347 |21.12.2021 Над 4 от всеки 10 медии в Афганистан са били закрити, откакто талибаните взеха властта . 0| 3437 |03.12.2021 Нов указ на талибаните: Никой не може да застави жените да се омъжват . 3| 3683 |30.11.2021 Талибаните са излъгали. Екзекутираните са десетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads