Реклама / Ads
0| 5027 |02.08.2017 СВЯТ

Тилърсън и Лавров ще се срещнат през уикенда в Манила

.
Рекс Тилърсън
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън смята, че има опасност руско-американските отношения да се влошат още повече. Тилърсън ще се срещне с първия дипломат на Русия Сергей Лавров на регионален форум в Манила през почивните дни. Това ще бъде първата им среща след като Москва съкрати персонала на американските дипломатически мисии с над 750 души, съобщи БНТ.
 

Тилърсън говори пред журналисти във Вашингтон. Двамата ще бъдат в Манила за министерската среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която са поканени и страни от по-широкия източноазиатски регион.

Това ще бъде първата среща лице в лице на външните министри на САЩ и Русия след решението на Москва да съкрати с над 750 души персонала на американските дипломатически мисии в Русия. Тилърсън напомни, че двамата вече са разговаряли по телефона през последните дни, и тези разговори са били "професионални, без агресивност".

 

Решението на Москва, разбира се, ще направи живота ни по-труден, каза Тилърсън пред репортерите в Държавния департамент, когато бе запитан за последиците от руските мерки. "Струва ми се, че министър Лавров и аз разбираме своите роли, разбираме своята отговорност. Смятам, че той също толкова, колкото и аз, е привърженик на опитите да намерим път, за да върнем нашите отношения (в нормално русло) и да сближим (Москва и Вашингтон)", посочи първият дипломат на САЩ, цитиран от ТАСС.

 

Той призна, че руско-американските отношения са изправени пред опасност от по-нататъшно влошаване. Според него изходът от тази ситуация е в "запазването на някакво равнище на стабилност в тези отношения, като продължим търсенето на взаимни интереси и пътища за уреждане на разногласията, за да не се превърнат те в открит конфликт".

 

Тилърсън каза, че нито той, нито президентът Доналд Тръмп, е "много щастлив" от новите санкции срещу Русия, които Конгресът гласува миналата седмица. "Ние ясно дадохме да се разбере, че според нас тези действия не спомагат за успеха на нашите усилия, насочени към нормализацията на руско американските отношения. Но такова бе решението на законодателите и те го приеха с огромно мнозинство. Президентът приема това и всички признаци сочат, че той ще подпише този законопроект", посочи държавният секретар. Според него санкциите показват, че американците са силно озадачени от действията на Москва, макар че искат САЩ да имат "функционални отношения" с тази ядрена сила.

 

Засягайки проблема за Донбас, той отново призова за реализацията на Минските споразумения, като пряко свърза с това проблема за смекчаването и отмяната на санкциите.

 

Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес, призна също, че има някои различия с президента Тръмп, например по въпроса за ядреното споразумение с Иран, но добави, че се чувства добре на поста си и разсея спекулациите, че е недоволен и че търси начин да се оттегли. Той каза, че се ползва с доверието на Тръмп, който често му звънял в късни часове и през уикенди, търсейки съвета му по различни външнополитически въпроси.

 

Относно преговорите в Женева за Сирия, Тилърсън каза, че САЩ подкрепят формата на междусирийските преговори, но смятат, че засега няма условия за нов кръг от дебати за бъдещето на сирийската власт. Първо "трябва да бъдат създадени зони за стабилизация и канали за предотвратяване на конфликти", поясни Тилърсън.

 

Вашингтон е отворен за дискусии с Москва по въпроса за необходимите последователни стъпки с цел преодоляване на конфликта в Сирия, каза още той. Държавният секретар подчерта, че САЩ се стремят към запазване на "единна, а не разделена" Сирия, разработване на "нова конституция" в арабската страна, произвеждане на "свободни и справедливи избори", поемане на властта от "ново ръководство". "И мнението ни все още е, че режимът на (президента Башар) Асад няма роля в бъдещето управление на Сирия", добави американският държавник.

 

Същевременно той окачестви като успех, макар и малък, създаването на зона за деескалация в Югозападна Сирия с усилията на Русия, САЩ и Йордания.

Вашингтонската администрация планира кампания за "мирен натиск" върху Северна Корея, но САЩ не настояват за смяна на режима в тази страна и ускорено обединяване на Корейския полуостров, каза Тилърсън.

 

Става дума за мирен натиск, целящ Пхенян да склони на преговори със САЩ и други страни, уточни той. "Но трябва да се разбира, че условието за такива преговори е следното: Северна Корея не може в бъдеще да притежава ядрено оръжие или възможности за доставка на такова до които и да било държави от региона, камо ли до нашата страна", добави политикът.

 

Кризата в отношенията на Катар с Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн трябва да бъде уредена, за да продължи борбата с тероризма в този регион, отбеляза още Рекс Тилърсън. Той изтъкна ролята на Съвета за сътрудничество в Залива за стабилността в региона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8349 |17.07.2017 Лавров: САЩ извърши ”пладнешки обир” . 0| 4277 |12.05.2017 От Белият дом гневни за снимки на срещата Тръмп - Лавров . 0| 4025 |10.05.2017 Сергей Лавров вече е в Белия дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads