Реклама / Ads
1| 3871 |03.01.2022 СВЯТ

Топ-държави: Ядрената война никога не трябва да започва

.
В ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на Китай, Русия, Съединените щати, Франция и Великобритания. Изявлението бе публикувано и в сайта на Кремъл.
 

В изявлението се подчертава, че ядреното оръжие трябва да служа само за отбранителни цели, възпиране на агресия и предотвратяване на война, както и че по-нататъшното му разпространение трябва да бъде предотвратено, уточнява БНР.

 

Петте страни, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, потвърждават, че тяхното ядрено оръжие не е насочено една срещу друга или срещу която и да било друга държава.

 

„Възнамеряваме и занапред да търсим двустранни и многостранни дипломатически подходи, за да избягваме военната конфронтация, да укрепване стабилността и предсказуемостта, да повишаваме равнището на взаимно разбиране и доверие и да предотвратяваме надпреварата във въоръжаването, която не е от полза за никого и ще стане заплаха за всички“, пише в документа.

 

Съвместното изявление на „ядрената петорка“ е подготвено по инициатива на Русия, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Поводът е Десетата конференция, посветна на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, която трябваше да се състои на 4 януари в Ню Йорк, но беше отложена заради влошената епидемична обстановка в Съединените щати.

 

Реакции и коментари

Ангажиментът на петте най-големи ядрени сили в света да предотвратят надпревара в ядреното въоръжаване увеличава взаимното доверие между тях и намалява риска от опустошителна ядрена война. Така официален Пекин коментира оповестеното по-рано днес общо изявление на САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

 

Вместо да се надпреварват да се въоръжават, Великите сили ще си сътрудничат и ще координират действията си, заявил заместник-министърът на външните работи на Китай Ма Чжаосюй, цитиран от агенция Синхуа. Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН трябва да използват възможността за ново начало и да играят активна роля за изграждане на траен мир и безопасност в света, е казал още той.

 

Руското Министерство на външните работи изрази надежда съвместното изявление, направено по инициатива на Москва, да спомогне за деескалация на напрежението на глобалната политическа сцена. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред агенция РИА „Новости“, че трябва да се проведе среща на руския, китайския, американския, френския и британския лидер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3180 |30.11.2021 Армията на Уганда удари клона на ИДИЛ в Демократична република Конго. Започва война? . 0| 3324 |29.10.2021 Бил Гейтс се обяви в подкрепа на ядрената енергия . 5| 4704 |16.08.2021 Талибаните: Войната в Афганистан приключи . 1| 4332 |11.04.2021 Гореща точка: Донбас. Задава ли се война с Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads