Реклама / Ads
2| 6578 |11.06.2020 СВЯТ

Тръмп рестартира кампанията си на паметна за чернокожите дата

.
Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Доналд Тръмп рестартира предизборната си кампания в Тълса - градът, в който през 1921 г. са убити огромен брой афроамериканци - едно от най-големите кръвопролития в историята на САЩ. Тръмп ще започне отново кампанията си и на 19 юни - паметна дата, на която се слага окончателен край на робството над чернокожи.
 

Като скандален бе определен изборът за подновяване на предизборната кампания на действащия държавен глава.

 

Причината за поредните критики към президента е изборът му на дата и място - 19 юни, Тълса, щата Оклахома.

 

Тълса е един от градовете, в който е била пролята най-много кръв на афроамериканци през далечната 1921 г. Денят е познат в историята като “Черният Уолстрийт”. Тогава живота си губят близо 300 чернокожи, а хиляди домове и магазини са унищожени.

19 юни пък е известен в историята на САЩ като "Juneteenth" - денят, в който се слага окончателен край на робството над чернокожите.

 

Всичко това се случва на фона на нестихващите протести срещу расизма, които избухнаха в САЩ, след убийството на Джордж Флойд. Вече дни наред граждани се бунтуват, като се стигна дори до ексцесии и сблъсъци с властите. Политическото говорене на Тръмп от друга страна пък още повече подклажда напрежението. Според последното му изказване в Twitter протестиращите са “местни терористи”, превзели Сиатъл.

 

"Местните терористи превзеха Сиатъл, които, разбира се, се контролират от радикални леви демократи", написа той, призовавайки към законност и ред.

 

“Върнете си града СЕГА. Ако вие не го направите, аз ще го направя. Това не е игра. Тези ужасни анархисти трябва незабавно да бъдат спрени. РЕАГИРАЙТЕ БЪРЗО", призова още Тръмп.

 

С този начин на говорене според редица анализатори действащият президент вече губи битката за Белия дом. Значителна преднина пред него има опонентът му Джо Байдън, който използва коренно различен подход в адресирането си на проблема с протестите.
Проблемът с Тръмп се задълбочава и след решението му за рестарт на президентската кампания. Припомняме, че тя бе временно спряна заради епидемията от COVID-19 и необходимата социална изолация.

 

Изборът на щата Оклахома според Тръмп се дължи на факта, че това е най-малко засегнатият район от епидемията в САЩ. Заразените с коронавирус там са под 2000 на фона на над 2 милиона души в цялата страна.

 

19 юни не е национален празник в САЩ, но Juneteenth се отбелязва ежегодно сред афроамериканците. На този ден през 1865 г. в Тексас е била прочетена така наречената Прокламация 95 - президентска прокламация, с която се слага край на робството над чернокожи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5875 |03.06.2020 Тръмп: Направил съм повече за чернокожите от който и да е след Линкълн . 0| 6186 |29.05.2020 Войната Тръмп-Twitter продължава. Скриха пост за бунтовете в Минеаполис . 1| 6067 |27.05.2020 Тръмп се закани да спре социалните мрежи . 0| 5367 |27.05.2020 Twitter заклейми твърденията на Тръмп като фалшиви новини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads